Пређи на садржај

Дачић: Постигнут споразум треба да потврде две владе

Извор: Викиновости

22. мај 2013.
Брисел/ Европска унија (Beta) - Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је у среду увече у Бриселу да је с преговарачким тимом Косова, на чијем је челу био премијер Хашим Тачи, постигнут споразум који треба да потврде владе у Београду и Приштини.

По његовим речима, план примене споразума о нормализацији односа Београда и Приштине потврђује постојање „озбиљне намере“ да се спроведе споразум потписан у априлу.

„План се састоји из првог дела, а то је прилагођавање правног оквира. Формираће се радна група представника обе стране који ће изнети предлог који закони треба да се мењају. Други део плана се тиче саме заједнице српских општина“, рекао је Дачић по завршетку преговора.

Додао је да је одређен врло кратак рок за измену правног оквира, што одговара српској страни која очекује да се косовски закони што пре промене у складу са споразумом потписаним априла.

Дачић је рекао да је на састанку договорено да се формира руководећи тим састављен од представника четири општине на северу Косова, чији ће задатак између осталог бити да припреми нацрт статута заједнице српских општина.

„План ће ступити на снагу када га Владе Србије и Косова потврде и о томе писаним путем обавесте високу представницу ЕУ Кетрин Ештон, а планира се да примена плана почне наредних дана, у оквиру радних група“, рекао је Дачић.

Извор[уреди]