Дачић: Одлука Европског савета историјска

Извор: Викиновости
Ивица Дачић
Слика: mediaportal.vojvodina.gov.rs.

17. децембар 2013.
Београд/ Србија (Beta) - Премијер Србије Ивица Дачић назвао је у уторак увече историјском одлуку Европског савета о одржавању међувладине конференције ЕУ-Србија у јануару 2014. године, наводећи да је то „крај веома тешког почетка“.

„Позвала ме је телефоном (висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност) Кетрин Ештон да ме обавести да су чланице једногласно одлучиле да прва међувладина конференција буде одржана у јануару, највероватније 21. јануара“, рекао је Дачић Радио-телевизији Србије.

Дачић је рекао да је задовољан и тиме што је избегнута опасност да питање Косова буде део сваког преговарачког поглавља.

„Избрисана је могућност да се у свим поглављима надје Косово. Оно ће бити у поглављу 35, осим у изузетним случајевима, и тиме је отклоњена могућност да свака тема буде везана за Косово“, рекао је премијер Србије.

Дачић је одао признање Кетрин Ештон, јер је, како је навео, косовску страну означила као кривца за неуспех дијалога Београда и Приштине о правосуђу на Косову.

„Имали смо две бојазни. Имајући у виду да последњи састанак (у Бриселу), није био баш успешан, бојали смо се да то не остави негативне последице, а друга бојазан је текст преговарачког оквира да се у њему не нађе нешто за нас неприхватљиво“, рекао је Дачић.

Упитан о евентуалним ванредним парламентарним изборима, Дачић је поновио да они нису приоритет и да ће бити расписани само у случају велике кризе.

Извор[уреди]