Дачић: Не треба нам сагласност за примену споразума

Извор: Викиновости

1. мај 2013.
Београд/ Србија (Beta) - Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је у среду да ће споразум о нормализацији односа Београда и Приштине бити примењен, иако га Срби са севера Косова не прихватају.

Ивица Дачић
Слика: Justis- og beredskapsdepartementet.

Влада Србије нема шта с ким да преговора, одлучили смо да прихватимо овај споразум и споразум ће бити примењен. Остаје само да видимо како да последице буду што мање за народ, да се се сви заједно договоримо, али они не морају да га подржавају“, рекао је Дачицих за телевизију „Пинк“.

Према његовим речима, Срби са севера Косово више нису за референдум, пошто знају какав ће бити резултат, односно да ће га прихватити већина градјана Србије.

Дачић је рекао да је најгора опција да се споразум прихвати, а да не буде примењен.

„Нико нема право да ову земљу води у даље пропадање. Споразум није упорен против народа, њим се чувају институције, посао за Србе, нисмо признали независност, нисмо им омогућили чланство у УН и ОЕБС-у, сада идемо ка трајном и коначном решењу, ово је привремено решење“, исткао је премијер.

Као један од даљих корака, Дачић је навео предлог председника Томислава Николића да се Законом о суштинској аутонимији омогући да Заједница српских општина постане саставни део уставно-правног система Србије.

Премијер је истакао да се тренутно воде преговори тимова у Бриселу о роковима за примену споразума, превасходно у делу који се односи на полицију и правосуђе.

Извор[уреди]