Дачић: Нема разлога за даљу блокаду прелаза

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


6. децембар 2012.
Србија -  (Beta) - Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је у четвртак да нема разлога за блокаду прелаза на северу Косова и да ће Србија, ако сада не искористи шансу за добијање позитивног мишљења, датум почетка преговора са ЕУ чекати до 2014. године.

Дачић је изјавио да је изузетно важно да прелази на северу Косова буду спремни за примену ИБМ споразума, да је Србија учинила све да тако буде, али да ће одлуку о деблокади прелаза Јариње донети локални одборници.

„Сматрам да нема разлога за блокаду јер смо урадили све као што смо се договорили, а највећа гаранција за Србе је гаранција државе Србије кроз одлуку да ће држава суспендовати примену споразума ако буде другачијег понашања - одступања од споразума“, казао је Дачић након састанка у Председништву Србије са представницима Срба са севера Косова.

„Сви имамо одговорност према оправданом страху Срба на Косову, исто као што треба да имамо одговорност према целој Србији када је реч о ономе шта је неопходно урадити за наш пут ка ЕУ“, казао је Дачих.

Дачић је оценио да би до 10. децмбра прелази требало да буду отворени и додао да ће, ако се то не деси, Србија чекати годину, две, три да отпочну преговори са ЕУ, којима никада није била ближа него сада.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg