Дачић: Договор постигнут, Србија очекује преговоре с ЕУ

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу
Остале вести из Европске уније
Позиција Европске уније

Мапа показује позицију Европске уније на мапи света

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Европске уније посетите простор намењен овом вестима
Викивести:Европска унија

8. септембар 2013.
Брисел/ Белгија (Beta) - Премијер Ивица Дачић изјавио је у недељу увече, после нове рунде дијалога у Бриселу, да је постигнут договор о телекомуникацијама и енергетици, као ио доброј припреми локалних избора на Косову, чиме је Србија испунила услове за почетак приступних преговора са ЕУ.

Дачић је после разговора с високом представницом ЕУ Кетрин Ештон и косовским премијером Хашимом Тачијем истакао да ће Приштина испунити све на шта се обавезала у припреми новембарских избора и нагласио да ће изборни листићи бити „статусно неутрални“.

Премијер Србије је истакао да је остварен „велики помак“ у припреми новембарских избора, да је постигнут договор о телекомуникацијама и енергетици чиме је Србија испунила услове за почетак приступних прегвора с ЕУ.

„Србија је испунила све услове које је поставио Европски савет, и ми смо убеђени да више нема никаквих препрека да Србија најкасније до краја јануара (2014.) - а ми очекујемо можда и до краја децембра (2013.), одржи прву међувладину конференцију (с ЕУ), односно да званично радно почну преговори о чланству Србије и ЕУ“, рекао је Дачић.

На преговорима у Бриселу у недељу увече, о изборној листи „Србија“ - за новембарске локалне изборе на Косову, рекао је Дачић, нисмо се „договарали“.

Дачић је рекао да је договорено да су сада приоритет локални избори и да неће бити разговора о ситнијим темама. Он је рекао да очекује да ће следећи сусрет - осим ако не буде неких већих проблема, уследити тек после новембарских локалних избора на Косову, до када ће радне групе у дијалогу радити свој део посла.

За Србе на Косову договорима који су у недељу парафирани, ништа није променило - српски оператери за телекомуникације и електродистрибуцију и даље остају на Косову, рекао је Дачић и навео да су у овој рунди преговора учествовали он и потпредседник владе Александар Вучић.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики