Пређи на садржај

Дачић: Београд прихватио све предлоге Кетрин Ештон

Извор: Викиновости

18. април 2013.
Брисел/ Белгија (Beta) - Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је у ноћи измедју среде и четвртка да је српска делегација у дијалогу прихватила све предлоге високе представнице ЕУ Кетрин Ештон осим једне тачке на којој је инсистирала Приштина а то је да две стране подржавају једна другу за улазак у чланство међународних организација.

Ивица Дачић
Слика: mediaportal.vojvodina.gov.rs.

Дачић је објаснио да је нетачно да је српска страна одбацила предлоге високе представнице ЕУ за спољну политику како је изјавио косовски премијер Хашим Тачи. Српски премијер је рекао да је Приштина покушала да веже питање овлашћења за полицију заједице српских општина с инсиситирањем да Србија подржи улазак Косова у међународне организације и рекао да би то значило да би Србија у суштни требало да призна независност Косова.

Дачић је поставио питање, како је рекао „преведено на српски, где то Косово може да нас блокира?“.

Он је подвукао да српска страна веома озбиљно приступа том питању не само због добијања датума за почетак приступних преговора већ и због српског народа на Косову. „Ми само тражимо оно што је прихватљиво за обе стране. Понуђени предлози апсолутно су прихватљиви и за једну и за другу страну“, рекао је Дачић.

Србија је спремна да се у наредним данима настави дијалог, да се дође до решења и без обзира што данас није постигнуто решење, могуће је да се у наредним данима направи неки искорак, рекао је Дачић додајући да ће бити настављене консултације у земљи, али и с партнерима у међународној заједници.

Извор[уреди]