Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовању

Извор: Викиновости

24. март 2010.
Крагујевац/ Србија

Град Крагујевац, споменик Узнесење

Заједничком седницом Окружног и Градског штаба цивилне заштите, којом је председавао Зоран Рајовић начелник Шумадијског управног округа и командант Окружног штаба цивилне заштите, обележено је 11 година од почетка ваздушних напада НАТО - а на Савезну Републику Југославију. Седници су присуствовали представници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, СУБНОР - а, Организације резервних војних старешина и други.

Након минута ћутања, чиме је одата пошта жртвама ратова деведестих година и НАТО бомбардовања, о 78 дана агресије говорио је Радован Саковић начелник Одељења за ванредне ситуације града Крагујевца и начелник Окружног штаба цивилне заштите за Шумадијски управни округ. Први појектили погодили су Крагујевац у 20 сати 17 минута и пали су на касарну Милан Благојевић. За време агресије највише су страдали војни објекти, затим Застава, Пошта у насељу Аеродром, Радио и ТВ предајници, Хидрометеоролошка станица, али на сву срећу Крагујевац није имао људских жртава.

Крагујевац је, подсетио је том приликом Бранко Јовановић тадашњи начелник Штаба за одбрану Крагујевца, а данас заменик начелника Управе за ванредне ситуације Министарства одбране Србије, под знаком ваздушне опасности био 40 дана, пет сати и 20 минута. На град је у 22 удара пало преко 50 пројектила. То време, рекао је Јовановић, обележио је висок степен јединства како у граду тако и округу, висок степен посвећености, одговорности и непрекидног рада у циљу безбедности свих грађана.

Иако до последњег тренутка нисмо веровали да ће до тога доћи, истакао је Зоран Јовановић члан Градског већа, ми смо се веома брзо организовали и у тим тешким условима град је функционисао и био уредно снабдевен храном, водом и енергентима. То није био обичан рат већ демонстрација војне силе, у којој су жртве били цивили и припадници војних формација. Ипак, и у таквим условима, локална власт је са својим житељима, одговорила на изазов заштите грађана и материјалних добара.

Тачно у подне, данас су се огласиле и сирене које су 60 секунди емитовале знак за престанак опасности. Након тога, положени су венци и цвеће крај споменика Узнесење који је подигнут жртвама ратова 90 - тих година. У име града Крагујевца венац су положили чланови Градског већа Нада Милићевић и Зоран Јовановић.

Види[уреди]

Извор[уреди]