Г8 расправља о економској кризи и климатским променама

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу8. јул 2009.

Л'Аквила / Италија (Глас Америке) Лидери осам индустријски најразвијенијих држава су на тродневном самиту у Италији постигли напредак у разговорима о климатским променама.

Амерички званичници, који присуствују самиту, саопштили су да су се лидери сагласили у погледу смањења емисије штетних гасова у индустријским земљама за 80 одсто до 2050. Такође је договорено да се ограничи пораст глобалне температура до два степена Целзијуса.

Светски лидери такође су разговарали о превазилажењу глобалне економске кризе. У нацрту завршног документа, како преноси Ројтерс, наводи се да постоје одређени знаци економске стабилизације, али се истовремено упозорава да постоје и знатни ризици. Лидери Групе 8 су такође изразили спремност да припреме излазне стратегије, уколико више не буде потребе за примјеном стимулативних пакета за подстицање привредног раста.

Самит Г8 одржава се у италијанском граду Л'Аквили, који је прије три месеца тешко погођен катастрофалним земљотресом.

“Наша срца су била сломљена због жртава и катастрофе, изазване земљотресом. Веома ми је драго што ће Сједињене Државе, попут великог броја других држава, допринети процесу обнове”, казао је председник Барак Обама, који је обишао погођено подручје, гдје су десетине хиљада људи и даље без крова над главом.

Лидери Г-8 и њихови гости из развијених земља, су иначе, у знак солидарности са становницима Л'Аквиле, смештени у баракама полицијске академије. Иако је након катастрофалног земљотреса на том подручју било одређених потреса, премијер Силвијо Берлускони тврди да су сви сигурни.

На самиту, како се очекује, биће расправљано и о нуклеарној пролиферацији, светској трговини, помоћи земљама у развоју, политичким кризама у Ирану и Хондурасу и етничком насиљу у кинеској провинцији Шинђанг.

Извори[уреди]

Bookmark-new.svg