Пређи на садржај

Г17 и Заједно за Шумадију поднели Предлог закона о јавној својини

Извор: Викиновости


5. јануар 2010.
Београд

Верољуб Стевановић

Влајко Сенић испред Г17 Плус и Верољуб Стевановић председник странке Заједно за Шумадију упутили су јуче у у пет до дванаест, у скупштинску процедуру Предлог закона о јавној својини, својини и другим имовинским правима Републике Србије, аутономних покрајина и јединица локалне самоуправе.

Градоначелник Крагујевца, Верољуб Стевановић је том приликом рекао да је предложени закон добар и да на прави начин дефинише својину и да говори о томе шта треба да се догоди у јавним предузећима и јавним установама, као и начин на који треба то да се деси. Он је, на конференцији за новинаре у Дому Народне скупштине, рекао да је дошао моменат да се тај закон по хитној процедури нађе на дневном реду Скупштине.

Заменик председника Посланичке групе Г17 Плус Влајко Сенић је подсетио да је Устав Србије који је донет 2006. године први пут увео институцију јавне својине у економски систем Србије и гарантовао да власништво поред Републике Србије могу да имају аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе. Наиме, он је рекао да је предложени закон истоветан са предлогом закона које је сачинило Министарство финасија, наводећи да су чекали крај 2009. године да се овај пропис пусти у скупштинску процедуру, а пошто се то није догодило одлучили су да то учине као Посланичка група. "Очекујемо да ће закон омогућити својинску децентрализацију у Србији. Без доношења овог закона прича о децентрализацији и регионализацији, прича о спремности државе за препуштање дела власти локалним самоуправама остаће само политичка парола без било каквог економског утемељења", рекао је Сенић.

Извор[уреди]