Гугл преузима Дабл клик за 3,1 милијарду

Извор: Викиновости14. април 2007.

Гугл (енг. Google) је објавио да тренутно преговара о преузимању агенције за Интернет маркетинг Дабл клик (енг. DoubleClick) из Њујорка. Понуђена сума износи 3,1 милијарду долара. Дабл клик је потрдио информацију и нада се да ће преузимање бити завршено до краја 2007. године.

Прије шест мјесеци Гугл је купио Ју тјуб (енг. YouTube) за 1,65 милијарди долара. Куповина маркетинг агенције која треба да се одигра током године биће највећа у историји ове међународне компаније. Овом куповином Гугл покушава учврстити своју водећу позицију на пољу интернет реклама и маркетинга. Већ неко вријеме се прича о продаји Дабл клика, а као могући купци су, поред Гугла помињани и Мајкрософт, Тајм Ворнер и Јаху.

Ова инвестиција ће нам омогућити да проширимо наш посао на пољу маркетинга и продубимо однос са нашим пословним партнерима. Овим ћемо проширити понуду свим компанијама које се рекламирају или желе да се у будућности рекламирају преко Googleа.

—саопштили су представници Google

Дабл клик развија софтвер за Интернет рекламирање и спаја рекламне агенције са власницима сајтова. Тренутно је у власништву већег броја дионичара, а већину дионица држи приватна фирма Хелман и Фридман (енг. Hellman & Friedman). Деоничари дабл клика су вјероватно и највећи профитери из ове продаје. Наиме, ова фирма је 2005. продана за 1,1 милијарду долара и за двије године јој се вриједност утростручила.

Дабл клик има око 1500 муштерија, годишњи промет од око 300 милиона долара и зараду од око 50 милиона долара (прије плаћања пореза). Величина тржишта интернет реклама и маркетинга се процјењује на 29 милијарди долара и током 2006. године је порасла за око 36 процената.

Извори[уреди]