Гугл омогућава посете музејима

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. април 2012.
Вашингтон-  (Глас Америке) - Амерички интернет гигант Гугл отворио је врата неких од најважнијих светских музеја нудећи снимке чувених уметничких слика и предмета у техници ултрависоке резолуције. Од недавно, власници компјутера који су истовремено љубитељи уметности могу да се прошетају и Израелским музејом у Јерусалиму – не излазећи из своје собе.

Раније, ако сте желели да проучавате најстарију маску - 9 хиљада година старо људско лице издубљено у дрвету, пронађено у Јудејској пустињи - морали сте да путујете у Јерусалим. Али сада, захваљујући сарадњи Гугла са светским музејима и галеријама, тај уметнички предмет из неолита могу да виде у ултрависокој резолуцији људи широм света.

Маска је један од 250 објеката снимљених у том музеју у оквиру пројекта Гугл арт проџект, који нуди снимке предмета и привидну шетњу кроз музеје уз помоћ исте технологије коју Гугл користи за снимање улица у пројекту Гугл стрит вју.

За посету музејима није неопходно отворити никакав налог. На почетној страници корисник може да бира музеје или уметнике, а затим да започне или привидну шетњу кроз музеј или да посматра дела одређеног уметника све до најситнијих детаља. Објашњења су дата на неколико светских језика, а навигација по сајту је врло приступачна.

Пројекат Гугл арт је покренут у фебруару у 17 музеја, међу којима су лондонска Галерија Тејт, њујоршки музеј Метрополитен, галерија Уфици у Фиренци и Музеј Ван Гог у Амстердаму. До сада, снимање је обављено у 151 музеју у 40 земаља, каже директор Гугловог представништва у Израелу, професор Јоси Матиас.

„Мислим да Гугл има јединствену могућност да повеже садржај са корисницима у свету, што је уједно део наше мисије. Суштина технологије претраживања је у спајању људи са садржајима и информацијама које траже. Али ми желимо и то да корисници стичу светска знања, односно да их приближимо их садржајима“, каже професор Матиас.

Међу другим понуђеним експонатима из Израелског музеја су унутрашњост синагоге Виторио Венето из 18. века, слика Клода Монеа Водени љиљани и бронзани медаљон римског императора Титуса, на коме је приказан римски Колосеум.

Овом пројекту претходила је прошлогодишња сарадња са Гуглом у снимању и представљању публици античких библијских Свитака из Мртвог мора, које корисници сада могу да разгледају до најситнијих детаља. Директор Израелског музеја, Џејмс Снајдер, каже да привидна посета музејима вероватно неће одвраћати заинтересоване од истинске посете.

„Када се први пут појавила идеја постављања музејских снимака на интернет многи су бринули да ће то одвраћати људе да виде та дела у оригиналу. У ствари, разгледање преко интернета чак боље припрема посетиоце да потраже детаље када лично дођу у музеј“, каже Снајдер.

Техничари Гугла месецима су снимали музеје камерама на монтираним на специјалним платформама или на трициклима. Сајт Гугл арт проџект сада нуди више од 30 хиљада снимака високе резолуције из музеја широм света. Могућност зумирања слике омогућава да се виде чак и ситне пукотине на слици, које су готово невидљиве када се гледају уживо. На пример, на овој слици Питера Пола Рубенса могуће је видети како је уметник прецизно насликао сузе на лицу једне од богиња.

Извор[уреди]