Гугл крив за кршење ауторских права у Белгији

Извор: Викиновости


8. мај 2011.

Белгија (pcworld.com) Гугл крши ауторска права белгијских новина, постављајући везе и слике њихових чланака на Гугл њузу, пресудио је Апелациони суд Белгије.

Суд је изрекао наређење компаније Гугл да уклони све линкове, везе и слике белгијских новина у Француској и Немачкој. Уколико то не уради, одређена је новчана казна од 25.000€ по дану кашњена.

Ово је друга оваква пресуда изречена Гуглу од стране Белгијских судова. Валонијска компанија Цопиепрессе, која се бави заштитом ауторских права белгијских новина, прву тужбу против Гугла поднела је још 2006. године. Тада је амерички телекомуникациони гигант оптужен за губитак прихода и броја посетилаца сајтова белгијских новина, јер је у делове њиховог садржаја објављивала на Гугл њуз. Захтевана је новчана надохнада за оштећене.

Исте године суд је окривио Гугл за кршење ауторских права, а ту одлуку потврдио је и Виши суд. Жалбе на пресуду биле су неприхваћене те је администраторима Гугл њуза остало само да уклоне сав споран садржај.

Већ наредне, 2008. Гугл је инсистирао на поновном коришћењу текста и слика белгијских новина, позивајући се да не ради ништа лоше и да је то уобичајена пракса на интернету.

Реаговања на најновију пресуду стигла су са обе стране. И док је Гугл уверен да је исправно радио Цопиепрессе не крије своје задовољство.

Извори[уреди]