Грађани схватају да би чланство у НАТО било корисно за Црну Гору

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


6. јул 2008.
Подгорица/ Црна Гора Грађани су почели да схватају да би чланство у НАТО било корисно за Црну Гору, прије свега у безбједносном смислу, и посљедње истраживање јавног мњења је то само потврдило, оцијенио је црногорски министар одбране Боро Вучинић.

Центар за мониторинг недавно је спровео испитивање јавног мњења о евроатлантским интеграцијама, према којем више од половине црногорских грађана сматра да би евентуално чланство у НАТО користило Црној Гори.

„Очигледно је да су грађани почели да схватају да би чланство у НАТО, прије свега, осигурало њихову безбједност, допринијело порасту угледа њихове државе у свијету, смањило трошкове за одбрану и допринијело изградњи модерног и ефикасног система одбране", рекао је Вучинић.

Према његовим ријечима, важна је и перцепција грађана да би приступање Алијанси допринијело економском прогресу друштва, али и убрзало пут ка Европској унији.

Он је навео да испитивања јавног мњења која су реализована у периоду од почетка имплементације Комуникационе стратегије, указују на значајан пораст подршке грађана евроатлантским интеграцијама.

Коментаришући оптужбе да Влада тим истраживањем покушава да манипулише јавним мњењем, Вучинић је навео да је таква „апсурдна тврдња апсолутно неоснована и не заслужује коментар, ако имамо у виду чињеницу да је истраживање финансирала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Подгорици".

Проценат подршке уласку у НАТО повећао се јер грађани све више увиђају да је интерес Црне Горе да буде чланица Алијансе, оцијенио је предсједник Одбора за безбједност и одбрану Драган Кујовић.

Према његовим ријечима грађани увиђају да Црна Гора треба да буде у интеграцијама у којима су интерес имале и европске, цивилизоване, културне, економски развијене државе.

Народна странка оцијенила је данас да су грађани, како се кампања за чланство у НАТО захуктава, затрпани огромним бројем нетачних информација које се могу окарактерисати као такозвани "НАТО митови", јер обично немају никакво упориште у реалности.


Извор[уреди]