Пређи на садржај

Годишњица убиства могућ повод за нападе

Извор: Викиновости


29. април 2012.
Вашингтон-  (Beta-AP) - У уторак 2. маја навршиће се годину дана од убиства у том тренутку најтраженијег светског терористе Осаме бин Ладена, а америчке власти страхују да би тај датум присталице Ал Каиде могле да искористе као повод за нове нападе.

Ратови у Ираку и Авганистану коштале су САД до сада 1.280 милијарди долара и, што је још важније, 6.300 изгубљених живота америчких војника. Ипак, ти ратови приморали су Ал Каиду и њихове следбенике да се прегрупишу.

„Погрешно је рећи да је Ал Каида на прагу пораза. Они су појачали своје присуство у свету, број напада њихових подгрупа је у порасту, а у неким местима, попут Јемена, они су проширили територију коју контролишу“, изјавио је аналитичар и саветник америчких специјалних снага Сет Џонс.

Иако је главно језгро Ал Каиде сконцентрисано око Бин Ладена углавном разбијено, бројне локалне подгрупе и огранци те терористичке организације и даље постоје. Њихови чланови очајнички желе да достигну и премаше Бин Ладеново дело које се одсликава у нападу на САД од 11. септембра 2001. године.

Аналитичари процењују да је утицај Ал Каиде данас најјачи у Јемену.

Извор[уреди]