Годишњица Центра за младе

Извор: Викиновости

13. април 2010.
Крагујевац/ Србија Центар за младе који је смештен у просторијама Дечјег дома Младост, веч четири године нуди квалитетне едукативне, креативне и забавне садржаје за младе свих узраста. Тим поводом, данас је у просторијама овог центра одржана конференција за новинаре на којој су представљене досадашње активности, стратешки циљеви али и будући планови.

Према речима Љиљане Станковић, координатора, Центар за младе проистекао је из Локалног акционог плана за децу као једна од приоритетних активности из овог документа. Највеће интересовање влада за похађање радионица међу којима су посебно посећене радионице страних језика (енглески, немачки, француски, шпански), интернет дизајна, иконописа, фитнес центар и интернет клуб. Кроз радионице центра до сада је прошло око 1500 младих, а похађање је бесплатно.

Активности овог центра су и добар пример инклузије јер наше радионице похађају деца из хранитељских породица, Дечјег дома Младост, из прихватилишта за децу и омладину, заједно са својим вршњацима - истиче Станковићева.

Центар за младе учествује и у организацији већ препознатљиве манифестације Лето код куће, Дечје недеље, током лета пружа шансу својим члановима да бораве у омладинским камповима у некој од европских земаља или учествују у међународним разменама.

Локална самоуправа је подржала оснивање овог центра, а у међувремену је основан још један центар за младе у Ждраљици и један центар за младе са посебним потребама. Кроз различите активности које је Центар за младе реализовао у протекле четири године, постигнут је виши ниво бриге о деци и младима у граду али и повећана осетљивост локалне заједнице за права и потребе младих.

Потребе за оваквим просторима за младе у граду су велике, сличне центре требало би оснивати при школама, месним заједницама, посебно у сеоским и приградским подручјима, а Центар за младе управо је пример добре праксе.

Извор[уреди]