Геотермална енергија - истински обновљив извор енергије

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу14. април 2009.


Вашингтон / САД (Глас Америке) Већ вековима, људи широм света користе топлоту из унутрашњости земље - од бања до целих градова - који се греју природно врелом водом. Али то је увек било ограничено на подручја са таквим изворима. Америчка влада сада подстиче развој ефикаснијих начина за коришћење геотермалне енергије. Једно постројење те врсте саграђено је у америчкој држави Јути.

Топле бање спадају у најстарија места за уживање. Она, на јужном јапанском острву Бепу, откривена је у осмом веку. У данашње време, једна компанија настоји да искористи подземни извор паре у месту Термо, у држави Јути.

Геотермална енергија производи свега један проценат струје у Америци, углавном зато што је има само крај активних или угашених вулкана. Али председник фирме "Рејсер текнолоџис", из Провоа, Крег Хигинсон, каже да ће то ускоро да се промени.

„Са изворима и ресурсима на располагању могли бисмо да покријемо више од трећине потреба земље“, каже Хигинсон.

Геотермалне централе раније су биле веома скупе, градња је трајала пет до осам година, а радиле су само са веома врелом водом. Хигинсон каже да њихова централа од 10 мегавата, у Јути, може да ради са много хладнијом водом.

„Можемо да производимо струју при много нижим температурама, једва врелијим од шоље кафе, што је веома изменило динамику геотермалне енергије“, каже Хигинсон.

Ево како се то ради: врела подземна вода пролази кроз машину где се њена енергија користи за производњу паре, која онда окреће турбину и производи струју. Хигинсон каже да постоји и додатна корист.

„Воду не вадимо трајно. Само је протерујемо кроз систем, а затим сву количину враћамо натраг у земљу“.

Оснивачи компаније кажу да се тиме потенцијално повећава број места у свету у којима би геотермална енергија могла брзо и економично да се развије. Потпредседник компаније, Бенџамин Баркер, предвиђа светлу будућност.

„Ово знатно проширује генерацијске могућности, по томе где може да се користи и по томе колико може да допринесе националним потребама у енергији. Више нисмо ограничени само на два или три места у пацифичком геоактивном подручју“, каже Баркер.

50 модуларних генераторских јединица геотермалне централе у Јути саграђено је за годину дана и већ снабдева струјом око 15 хиљада домова у калифорнијском граду Анахајму. Шеф геотермалних програма у америчком Секретаријату за унутрашње ресурсе, геолог Кермит Витерби, каже да би модуларни системи могли да постану талас будућности.

„Ова технологија је сама по себи предност, јер чим избушите једну цев можете да почнете да производите енергију и остварујете приход, не чекајући на бушење других цеви“, каже Витерби.

Геотермална енергија се сматра за један од најстабилнијих извора обновљиве енергије, јер топлота земље не зависи од климе или доба дана. Сједињене Државе је користе више него било ко и за једну деценију могле би да утроструче производњу. Рејсер текнолоџис је већ почела да се шири, са девет постројења у изградњи у Америци и плановима за изградњу других, у иностранству.

Извор[уреди]