Генетска обољења појављују се због мутација у генима појединца

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


25. јун 2008.

Дезоксирибонуклеинска киселина

Вашингтон/ САД Председник Буш потписао је недавно нови закон о заштити од дискриминације на основу генетичких информација. Он је рекао да закон штити Американце од злоупотребе њихових информација о наследним факторима од стране послодаваца и осигуравајућих компанија.

Тестирање гена показује да ли је одређена особа склона неким болестима, као што су рак, дијабетес и срчана обољења. Председник Буш је потписао нови закон из области људских права 21. маја.

Он штити грађане од злоупотребе њихових генетичких информација.

—Председник Џ. Буш, приликом потписивања закона.

Закон забрањује послодавцима и компанијама за здравствено осигурање да захтевају генетичко тестирање како би установили да ли одређена особа има ризик за развој наследних болести. Послодавци не могу да запосле, отпусте или унапреде људе на основу њиховог генетског профила. А компанијама за здравствено осигурање није дозвољено да користе генетске информације за одређивање премије осигурања. Шерон Тери је на челу невладине Алијансе за генетику у Вашингтону. Та група заступа организације које се залажу за генетичка истраживања као помоћ у побољшању здравствене неге. Она каже да чак и ако послодавци и осигуравајуће компаније открију да је неко склон наследним болестима, те информације не могу да користе против те особе.

Уколико одете на тестирање за рак и установи се да имате ризик од добијања рака дојке, ви не можете да будете отпуштени са посла и они не могу да повећају рату за осигурање – само зато што ће те једнога дана у будућности можда добити рак дојке, каже Тери

Национално удружење трговаца подржава закон. Али као и неке друге групе које окупљају послодавце, портпарол удружења Нил Траутвајн каже да постоји забринутост да би запослени могли да користе закон као изговор за подношење тужби уколико нису добили унапређење или су отпуштени.

Генетска слика успоставља се на основу тестирања ДНК. ДНК је молекул који садржи генетске информације и код сваке особе је јединствен. Генетска обољења појављују се због мутација у генима појединца. Национални институт за истраживање људског генома наводи да свака особа може да буде домаћин десетина генетских мутација које повећавају њене шансе за добијање болести. Шерон Тери се нада да ће нови закон охрабрити више Американаца да се подвргну тестирању гена.

Генетска обољења појављују се због мутација у генима појединца| 'Одувек смо били забринути да закон није довољно прецизан. Једна ствар је да нисте дискриминисани, а друга је ствар када се каже која је основа тих информација, да ли је у питању породична здравствена историја или су то резултати генетичке анализе Генетска обољења појављују се због мутација у генима појединца

—Траутвајн.

Викицитати Тако, на пример, у вашој породици имате рак дебелог црева али би желели да установите да ли је он наслеђен, односно наследан поремећај, тест гена би могао да вам помогне да сазнате. Такође можете да урадите тест да би установили да ли ћете добити угрушке крви ако често путујете авионом.
({{{2}}})

Шерон Тери каже да тестирање гена може да доведе до примене ране спасоносне терапије за различите болести са наследним факторима. Она наглашава да када људи једном сазнају своју генетску слику, могу да установе како да побољшају своју исхрану и животни стил. «И све више ћемо бити у стању да схватимо какву врсту лекова треба да узимамо, колико дуго и како напредује наша болест. Ови тестови отварају врата бољој здравственој нези,» каже Тери.

Она је такође изразила наду да ће нови закон охрабрити више људи да учествују у медицинским тестовима који се користе за развој нових третмана и лекова. Вероватно ће проћи више од годину дана пре него што закон о заштити генетичких информација буде у потпуности примењен.

Извор[уреди]