Гаспром купио Нафтну индустрију Србије

Извор: Викиновости
24. децембар 2008.
Србија -  (Beta-AP) -(Глас Америке) Србија и Русија потписале су уговор о продаји Нафтне индустрије Србије. Председници Дмитриј Медведев и Борис Тадић, потписали су заједничку изјаву која треба да буде политичка гаранција за реализацију пројеката из енергетског споразума Србије и Русије.

У случају да руска страна не испуни инвестиционе обавезе до 2012. године уговор се раскида, купац Гаспром враћа Србији свој удео у НИС-у, а Србија задржава новац од продаје. Документи о изградњи гасовода Јужни ток и опремању подземног складишта гаса Банатски двор не обавезују ни Русију ни Србију да реализује те пројекте.

Документом је превиђено да Гаспром има већински удео у заједничком пројекту и уговара све капацитете гасовода, који ће имати пропусну моћ од најмање 10 милијарди кубних метара гаса годишње. Медведев је после потписивања рекао да потписана документа пружају енергетску безбедност како Србији и Русији, тако и целој Европи.

"Између Србије и Русије постоје чврсти, пријатељски и сигурни односи који се могу назвати стратешким партнерством", рекао је председник Русије.

Председник Србије Борис Тадић је истакао да енергетски споразуми за две земље имају дубоки стратешки значај, јер утемељују односе Србије и Русије.

"Они дају стабилност економској будућности Србији и дубоко повезују Русију и Србију", закључио је српски председник.

Извор[уреди]