Гадафијев син суочиће се са правдом

Извор: Викиновости


9. новембар 2011.
Хаг/ Холандија (Бета-АП) - Сејф ел Ислам, син свргнутог, убијеног либијског вође Моамера Гадафија, на крају ће се суочити са правдом Међународног кривичног суда у Хагу, рекао је у среду тужилац Луис Морено-Окампо.

Истражитељи суда, рекао је Морено-Окампо, „прате информације о могућем боравишту“ Сејф ел Ислама и бившег шефа либијске обавештајне службе Абдулаха ел Сенусија, и „охрабрују напоре да се њих двојица ухапсе“.

Њих је Суд у јуну оптужио за покретање кампање убистава и мучења како би се сузбила побуна против Гадафија. Верује се да је Сејф ел Ислам успео да побегне из земље и не зна се где се крије.

„Не ради се о томе да ли ће бити ухапшен, већ када. Сејф ел Ислам ће се суочити с правдом. Ту му је судбина“, рекао је Морено-Окампо.

Према његовим речима, има напретка у истрази тврдњи да су присталице Моамера Гадафија масовно силовале у оквиру организоване кампање злостављања. „Имамо једног сведока који је био војник, а тврди да је добијао инструкције да силује“, изјавио је тужилац.

Истражитељи Међународног кривичног суда сада покушавају да утврде ко је наређивао сексуалне нападе и испитују наводе о стотинама случајева силовања, а могло би се радити и о хиљадама таквих случајева.

Извор[уреди]