ГО СПС прихватио да странка формира владу са Тадићевом коалицијом

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. јун 2008.
Београд/ Србија Главни одбор Социјалистичке партије Србије убедљивом већином гласова прихватио је предлог Председништва да та странка формира Владу са партијама окупљеним око Демократске странке.

Председник социјалиста Ивица Дачић изразио је очекивање после седнице Главног одбора да ће сви органи власти који проистичу из овакве одлуке бити формирани веома брзо и навео да социјалисти у новој влади неће бити споредни фактор који ће дозволити спровођење државне политике супротне програмским интересима странке. Он је објаснио да је са тог становишта важно, не само исказано опредељење за наставак европских интеграција Србије, већ и одлука ГО да СПС започне званичну процедуру за пријем у Социјалистичку интернационалу.

Одлуком о формирању владе са листом "За европску Србију", СПС се није дистанцирала од своје прошлости, већ је направила искорак ка помирењу странака које су годинама биле у сукобу, рекао је председник социјалиста. Знам да ова одлука може изазвати неразумевање дела нашег бирачког тела, рекао је Дачић. Ово је била тешка одлука, али је време за доношење одлука, рекао је Дачић и нагласио да је ово велики повратак СПС на политичку сцену Србије и прилика за нови почетак. Дачић је потврдио да је функција председника Скупштине Србије припала СПС-у.

Да су социјалисти прихватили владу с проевропском коалицијом могло се наслутити нешто раније када је председавајући Скупштине Јован Кркобабић сазвао наставак прве седнице парламента за уторак, на којој ће за председника Скупштине, како се сазнаје, бити изабрана потпредседница СПС-а Славица Ђукић-Дејановић.

И функционер Демократске странке Божидар Ђелић изјавио је да ће веома брзо бити формирана социјално одговорна и проевропска влада и изразио уверење да ће на свим нивоима бити успостављен кохерентан систем власти што је најбоља гаранција да ће земља брзо напредовати.

Договор демократа и социјалиста дефинитивно је послао у опозицију радикале и народњачку коалицију досадашњег премијера Војислава Коштунице. Портпарол Демократске странке Србије Андреја Младеновић тим поводом је изјавио да се странка спрема за опозиционо деловање и да ће у складу са тим донети одлуке које ће бити најбоље и за странку и за посланички клуб у таквом виду деловања.

Извор[уреди]