Врховни касациони суд укинуо пресуду Михаљу Кертесу

Извор: Викиновости3. март 2013.
Србија -  (Beta) - Врховни касациони суд укинуо је пресуду Апелационог суда којом је бивши директор Управе царина Михаљ Кертес осуђен на шест и по година затвора због изношења девиза на Кипар, изјавио је у недељу Кертесов адвокат Предраг Милованчевић.

Он је агенцији Бета рекао да је Врховни касациони суд вратио предмет Апелационом суду на поновно одлучивање.

„Уважен је захтев за заштиту законитости који је Кертесова одбрана поднела Врховном касационом суду, а који је утврдио да су учињене повреде закона на које је одбрана указивала“, рекао је Милованчевић.

Апелациони суд ће у поновљеном поступку одлучивати о свим наводима жалбе коју је одбрана поднела на првостепену пресуду Специјалног суда, којом је Кертес осуђен на осам година затвора.

„Најделикатније је питање ретроактивне примене кривичног законодавства и суспендовања уставних јемстава, која су учинили и првостепени и другостепени суд“, рекао је Милованчевић.

Кертес је осуђен због злупотребе службеног положаја од средине 1994. године до 5. октобра 2000. године, јер је део новца царине без правног основа дао за 1.182 предузећа и за друга правна лица, а по налогу тадашњег председника Србије и СРЈ Слободана Милошевића и потпредседника Савезне владе Јована Зебића, као и да је без одобрења Народне банке Југославије на Кипар изнето најмање 38 милиона немачких марака.

Специјални суд га је првостепено осудио на осам година затвора, а Апелациони суд је ублажио казну на шест и по година затвора.

Извор[уреди]