Пређи на садржај

Војвођанско питање је још отворено

Извор: Викиновости


23. септембар 2012.
Нови Сад/ Србија (Beta) - Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је да ће војвођанско питање остати отворено све док се не обезбеди одговарајућа политичка, административна и економска аутономија Војводине.

Кацин је за новосадски Дневник од недеље рекао да је војвођанско питање отворено још од 1989. године, када је укинута аутономија те покрајине и оценио да је Војводина жртва погрешних политичких опредељења и стратегија у протеклих 25 година.

Према његовим речима, очигледно је да су на брзину донете одлуке о промени Устава из 1989. године проузроковале велику штету не само Војводини већ и целој Србији.

„Усвајањем Статута Војводине ствари су напокон почеле да се померају с места, али треба још много тога урадити. Након одлуке Уставног суда о укидању 23 надлежности Војводине постаје све очигледније и српској јавности да је потребно мењати Устав“, оценио је Јелко Кацин.

Додао је да је Србији потребан модеран уставни акт који ће омогућити децентрализацију, дефинисати Србију као грађанску земљу, и омогућити локалним заједницама да преузму одговорност.

Кацин је најавио да ће учествовати на „Паради поноса“ у Београду 6. октобра, ако она буде одржана, и додао да је задатак Владе Србије да обезбеди основна грађанска права и мир на улицама Београда.

„Надам се да држава неће опет добровољно капитулирати као прошле године. Сви напори око успостављања владавине права делују потпуно илузорно ако држава не може да обезбеди мирну шетњу грађана и ефективно забрани екстремистичке групе“, казао је Кацин.

Изразио је очекивање да ће се Паради прикључити и представници свих грана власти у Србији, као и представници влада држава чланица ЕУ и Европског парламента.

Извор[уреди]