Војвођани пију воду са превише арсена

Извор: Викиновости

4. септембар 2013.
Нови Сад/ Србија (Бета) - Више од 40 одсто становништва Војводине снабдева се водом која садржи већу концентрацију арсена од дозвољене, речено је данас на конференцији „Квалитет вода“ на Природно-математичком факултету у Новом Саду.

Вода за пиће
Слика: Alex Anlicker.

На подручју Бачке и Баната, око 800.000 становника, снабдева са водом која садржи више од 10 милиграма арсена по литру. Према Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће, она сме да садржи до 10 милиграма арсена, речено је на конференцији.

У већини случајева концентрација арсена у води за пиће се креће 50-100 милиграма по литру, али има и општина као што је Зрењанин где се концентрација арсена у води за пиће креће 150-250 милиграма по литру.

Истакнуто је да већина водовода у Војводини, сем суботичког, не поседује технологију за уклањање арсена из подземних вода, те је садржај арсена у води за пиће на већем делу Војводине изнад дозвољеног.

Централне теме овогодишње конференције су „Квалитет ресурса воде за пиће са посебним освртом на систем вода/седимент“, „Проблеми и решења у водоснабдевању и обради отпадних токова са постројења за припрему воде за пиће“, „Анализа воде за пиће, природних и отпадних вода“.

Извор[уреди]