Пређи на садржај

Војводина: Распродаја 3.700 хектара

Извор: Викиновости
Војводина
Слика: Laslovarga.

12. јул 2014.
Бачка/ Србија (Beta) - Војвођанска партија најоштрије је у суботу осудила одлуку Владе Србије да прода 3.700 хектара земље у Бачкој арапским инвеститорима за „сумњивих“ 22 милиона евра што је, како се оцењује, далеко нижи износ од стварне тржишне цене.

Та партија наводи да се на том земљишту налазе управне зграде, складишта и силоси 4 друштвена предузећа (Бачка-Сивац, Јадран-Нова Гајдобра, Млади Борац-Сонта, Агробачка-Бачка) чија је тржишна вредност процењена на 4,5 милиона евра, док се сваки хектар земље на тржишту продаје по цени између 8.000 и 10.000 евра.

Војвођански пољопривредни произвођачи су, како се наводи у саопштењу, годинама користили 2.000 хектара земљишта на принципу годишњег закупа по просечној цени од 400 евра за хектар земљишта.

„Након овакве срамне распродаје војвођанске земље, војвођанским паорима се одузима право да наредних година лицитирају и обрадјују оно што су годинама одржавали и тиме обезбеђивали какву-такву егсистенцију за своја газдинства“, наводи Војвођанска партија.

Извор[уреди]