Војводина: Настављени протести пољопривредника

Извор: Викиновости

5. септембар 2013.
Зрењанин/ Србија (Beta) - Зрењанински пољопривредници незадовољни понуђеном откупном ценом сунцокрета наставили су блокаду фабрике уља „Дијамант“ у том граду, а од данас је блокиран и улаз „Житопродукта“.

Сунцокрет
Слика: Laslovarga.

Како су казали, „Житопродукт“ је блокиран јер силосе тог предузећа за производњу млинских и пекарских производа користе овдашњи откупљивачи.

Пољопривредници који су улазе уљаре „Дијамант“ блокирали неколико дана прошле седмице, одустали су од протеста у понедељак, али су незадовољни јучерашњим исходом разговора са министром пољопривреде Драганом Гламочићем одлучили да наставе протест. Гламочић им је предочио да је са Викторија групом постигао договор да се откупна цена сунцокрета подигне на 27,08 динара (са ПДВ). Банатски ратари су још раније затражили да откупна цена буде 40 динара плус ПДВ.

И панчевачки пољопривредници поново су почели са двочасовним блокадама новог пута ка Београду уз једночасовно пропуштање возила.

„Заоштравање протеста након тродневне паузе предузето је као вид притиска на Владу Србије да би наше представнике укључила у преговоре о цени сунцокрета и других производа који су у току“, изјавио је за агенцију Бета један од организатора протеста Јовица Јакшић.

И земљорадници из више места у близини Велике Плане тракторима су блокирали путеве према Смедереву и Великој Морави, чиме је онемогућен приступ селима Браничевског округа.

Земљорадници сматрају да цена од 27 динара по килограму не покрива трошкове производње и подсећају да је прошле године откупна цена била 55 динара.

Извор[уреди]