Владина канцеларија: На Косову апартхејд према Србима

Извор: Викиновости


17. фебруар 2013.
Београд/ Србија (Beta) - Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије оценила је у недељу, поводом пете годишњице од једностраног проглашења независности Косова, да тамо влада „апартхејд“ за Србе који су обесправљени и који су стална и незаштићена мета напада.

Мост у Митровици
Слика: Michal Voska.

„На такозваном независном Косову није успостављена држава, већ апартхејд, у коме су за 1.004 српске жртве осуђена два починиоца. Позивамо међународну заједницу да прихвати реалност, а реалност је да без истоветног односа према свима који живе на Косову и Метохији и без осуде свих злочина и починилаца, не може бити помирења и напретка“, пише у саопштења Канцеларије Владе Србије.

„Од 17. фебруара 2008. године, када је мимо воље Савета безбедности (УН) и без обзира на потпуно одбијање свих Срба на Косову и Метохији, проглашена такозвана независност, па до данас, десило се 1.015 напада на Србе“, указује се у саопштењу Канцеларије.

Како се наводи, ватрено оружје је 51 пут употребљено против Срба, 11 пута су подметнуте експлозивне направе, 15 пута бачене ручне бомбе и „молотовљеви коктели“, 25 пута су нападнути верски објекти, оскрнављено је 201 православно гробље и 197 надгробних споменика је уништено.

„Четворо Срба је убијено, 254 је лакше и теже повређено, на српско становништво је годишње просечно вршено 203 напада, по један на свака два дана“, пише у саопштењу.

Оцењује се да на Косову нема европских стандарда за Србе, а приватизација се спроводи искључиво у корист Албанаца, док 40.000 српских захтева за повраћај имовине и наканду штете „узалуд чека на одговор“.

Извор[уреди]