Влада одбила решење за Косово, тражи наставак дијалога

Извор: Викиновости

8. април 2013.
Београд/ Србија (Beta) - Влада Србије једногласно је у понедељак одбила понуђено решење за Косово и предложила хитан наставак дијалога са Приштином уз посредовање ЕУ.

„Влада Србије не може да прихвати предложене принципе који су усмено предочени преговарачком тиму Београда, јер не гарантују пуну безбедност, опстанак и заштиту људских права Срба на Косову. Такав договор није спроводив и не би довео до коначног и одрживог решења“, рекао је премијер Ивица Дачић на седници владе, отвореној за медије.

Влада Србије је овластила премијера Дачића да о одлуци Београда обавести Европску унију.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон у понедељак је позвала Београд и Приштину да „учине последње напоре да постигну споразум“, уз оцену да су „сви елементи за споразум о северном Косову на столу“ и жаљење због тога што је српска влада одбацила те предлоге.

Висока представница ЕУ је додала да „после више рунди расправа верује да су сви елементи за споразум о северном Косову на столу“. „То изискује потребу за споразум две стране, а није на Европској унији да га намеће“, рекла је.

„Ја жалим због одлуке српске владе да одбаци те предлоге и позивам обе стране да учине последњи напор за постизање споразума, на добробит њихових народа“, навела је Кетрин Ештон. „Надам се да Косово и Србија неће пропустити прилику да прошлост оставе иза себе и напредују у будућност“, рекла је Ештон.

Извор[уреди]