Пређи на садржај

Влада Србије доставила спискове за север Косова

Извор: Викиновости

20. август 2013.
Београд/ Србија (Beta) - Влада Србије доставила је бирачке спискове за локалне изборе на Косову за четири српске општине на северу, док за општине јужно од Ибра већ постоје спискови које су саставиле косовске институције, изјавио је члан тима за спровођење Бриселског споразума, генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић.

У изјави за лист „Блиц“, Одаловић је рекао да ће, уколико се Приштина буде придржавала договора из Брисела, на биралишта 3. новембра моћи да изађу сви који су рођени на територији покрајине.

Одаловић је рекао да је велики проблем то што Приштина инсистира да на листићу за гласање стоји знак Републике Косово, што српска страна, за сада, не прихвата.

„Верујемо да ће одустати од тога јер су по Бриселском споразуму локални избори статусно неутрални. Тражимо од ОЕБС-а да карактер Републике Косова скине са листића“, рекао је Одаловић и додао да Београд и Приштина тренутно раде на усаглашавању бирачких спискова.

Према његовим речима, у питању су грешке у матичним бројевима и сличне формалности. „ На основу наших података, али и онога што ОЕБС-у буде доставила Приштина, биће направљен централни изборни списак. Послали смо податке за четири српске општине јер тамо последњи пут 2009. године Приштина није могла да организује изборе“, рекао је он.

Одаловић је додао да ће, по договору који је постигнут у Бриселу, на изборе моћи да изађу сви који имају пребивалиште на територији Косова, расељени и сви који су рођени на Косову.

Извор[уреди]