Пређи на садржај

Владај информацијом да би владао својом будућношћу

Извор: Викиновости

29. март 2010.
Крагујевац/ Србија Назив је трибине коју је у Крагујевцу организовао Атлантски савет Србије у сарадњи са Амбасадом САД у Београду и НАТО Одељењем за односе са јавношћу. Да је тема трибине пун погодак сведочи и препуна сала Скупштине града која је била тесна да прими све оне који су желели да чују шта Србији доноси програм Партнерство за мир.

Србија је како се данас чуло формално постала учесница Партнерства за мир 14. децембра 2006. године. Србија у свом Презентационом документу изражава спремност да преузме део одговорности за стабилан и трајан мир у региону, учествује у мировним операцијама са мандатом УН и оствари заједнички рад оружаних снага са снагама држава чланица НАТО. Амбасада Републике Чешке у Београду од 2009. године обавља функцију такозване контактне амбасаде НАТО - а за Републику Србију - рекао је том приликом Јан Влковски из Одељења за политичке послове. То је један концепт контактних амбасада које земље чланице НАТО - а дају на располагање НАТО - у за заемље које су у разним партнерским односима са НАТО- м као што је Република Србија од краја 2006. пуноправна чланица Партнерства за мир. Ми смо ту да пружимо информације о томе шта је Партнерство за мир, шта је НАТО и какви су аспекти рада НАТО- а.

Српска јавност није довољно информисана о тим питањима, рекао је Влковски и ја ту видим неке паралеле и са чешким друштвом које наравно на исти начин у почетку није било довољно информисано и постављали су својеврсна питања о томе како ћемо у Партнерство, које су то погодности и шта ћемо у НАТО? То је друштво демократски развијених и снажних држава које се окупљају за одбрану заједничких вредности и које појединачно одлучају. Људи се највише плаше губљења суверенитета и да ће о њима одлучивати неко други, закључио је Влковски.

На трибини у Крагујевцу о искуствима својих земаља говорили су представник Амбасаде Краљевине Норвешке потпуковник Терје Хааверстад, представник Аустрије бригадни - генерал Реинхард Сцхоберл као и представник Амбасаде Шведске потпуковник Бјорн Торстенсон.

Свој допринос данашњој трибини дали су и представници парламента Републике Србије, народни посланици Ђорђе Милићевић (СПС), Милан Вучковић (ДС) и Саша Миленић (Заједно за Шумадију).

Указујући на недостатке у комуникативној сфери, када је реч о овом питању, која се односе пре свега на недостатак јавности, улогу медија који су своју информативну и едукативну улогу потисли у други план у корист пропаганде, Миленић је истакао да пренаглашавање значаја декларације о неутралности коју је усвојио парламент у другачијој консталацији политичких снага, заправо прикрива старовременско тумачење државног суверенитета и представља континуитет са политичким идејама из деведесетих година.

Извор[уреди]