Више хиљада људи протестовало у Подгорици

Извор: Викиновости


21. јануар 2012.
Подгорица-  (Бета) - Неколико хиљада грађана Црне Горе затражило је у суботу са протеста у Подгорици од црногорске владе да промени политику и обезбеди боље услове живота осиромашеним грађанима.

Унија слободних синдиката (УШ), Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) и студенти поручили су испред седишта владе у Подгорици извршној власти и премијеру Игору Лукшићу да је „доста пљачке“.

Демонстранти су упутили поруку да више „неће да буду транзиони губитници“ и да неће да „плаћају цену корупције и лоших приватизација“ и позвали владу да фокус са идентитетских пресели на социјална питања.

„Више нећемо да будемо транзициони губитници. Тражимо владавину права и ефикансу борбу притив организованог криминала. Хоћемо да видимо људе у затворима. За 20 година тразнизиције и приватизације нико није одговарао и завршио у затвору, а ми смо у међувремену постали сиротиња“, казао је председник УШ Срдја Кековић.

Према његовим речима, дошло је време када влада мора да се определи да ли хоће да буде влада грађана или влада тајкуна.

Директан повод за протест је повећање цена струје која је од 1. јануара поскупела за око седам одсто, због чега је затражена оставка челника Регулаторне агенције за енергетику (РАЕ) која је и одобрила то повећање.

У знак револта окупљени су изгужвали и испред зграде владе бацили последње рачуне за електричну енергију. Најављени су нови протести све док се не повуче одлука о повећању цене струје.

Извор[уреди]