Више од 30.000 особа без докумената

Извор: Викиновости20. март 2012.
Србија -  (Бета) - У Србији има више од 30.000 особа које немају лична документа и потребно је што пре решити њихов проблем изменама закона, поручено је у уторак са скупа о положају правно невидљивих особа.

На скупу у Дому Народне скупштине организованом поводом извештаја заштитника грађана о положају „правно невидљивих“ у Србији, омбудман Саша Јанковић рекао је да у Србији има 6.000 особа које нису уписане ни у матичне књиге родјених.

Он је навео да већину те популације чине Роми, али да међу „правно невидљивима“ има и расељених лица која су без документа и за правни систем невидљиви и не могу да остварују своја права.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић рекла је да је у решавању проблема правно невидљивих неопходна измена Закона о ванпарничном поступку, али и навела да је та инцијатива дошла у скупштину у предизборно време и да се нада да ће, ако не овај сазив скупштине онда сигурно следећи, као приоритет одредити измену тог закона.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да МУП предузима конкретне мере како би се поступак издавања личног документа тим особама обавио на брз, поједностављен и ефикасан начин.

Високи комесар за људска права Савета Европе Томас Хамарберг истакао је да у решавању проблема „правно невидљивих“ лица велику помоћ може да пружи парламент и оценио да је неопходно што пре олакшати бирократску процедуру и омогућити „правно невидљивим“ особама да добију основна идентификациона документа.

Као узроке појаве „правно невидљивих“ лица Хамарберг је навео распад држава, присилну миграцију и сиромаштво, а као највећи узрок навео је непостојање интересовања друштва за ту појаву.

Извор[уреди]