Пређи на садржај

Више од 2.000 случајева свињског грипа широм света

Извор: Викиновости8. мај 2009.


Женева / Швајцарска (Глас Америке) Светска здравствена организација наводи да се број потврђених случајева свињског грипа типа А, односно вируса Х1Н1 попео на преко 2.000.

Нови подаци указују да се свињски грип проширио у 23 земље, мада је већина случајева забележена у Мексику и Сједињеним Државама. У данашњем разговору преко видео линка са азијским функционерима у Банкоку, вршилац дужности директора Светске здравствене организације, Кеиџи Фукуда, рекао је да то тело и даље настоји да анализира вирус и апеловао на даљу будност у борби против ширења болести.

Фукуда је указао да функционери Светске здравствене организације не верују да су у потпуности схватили озбиљност епидемије грипа. Он је упозорио функционере да би вирус могао да постане вирулентнији, касније током године, кад почне сезона грипа у западној хемисфери.

Упозорење је издато док Мексико, епицентар епидемије, окончава петодневно затварање бизниса и почиње да се враћа нормалном животу. Друге земље су такође ублажиле мере уведене у циљу контроле грипа.

Извор

[уреди]