Пређи на садржај

Више од 100 жртва цунамија код Самое

Извор: Викиновости1. октобар 2009.

Шема настајања цунамија
Разорна снага цунамија, слика из архиве

Тонга/ Самоа (Beta-AP/Наслови.нет/Б92) Процењује се да је више од 100 људи је погинуло у цунамију кога је јуче изазвао снажан земљотрес у Јужном Пацифику погађајући острва Самоа и суседни архипелаг Тонгу. Још се не зна тачан број али према првим вестима најмање 77 особа је погинуло на Самои, више од 25 на Америчкој Самои и најмање шест на Тонги. На Самои је више од 150 повређених задржано у болници на лечењу, док се више десетина особа воде као нестале. Представник Тонге је изјавио да је најмање шест људи погинуло.

Власти Самое су саопштиле да су читава села уништена, док су стотине људи остале без крова над главом на Америчкој Самои.

Земљотрес јачине 8,3 степена Рихтерове скале погодио је јуче јужни Пацифик, изазивајући таласе висине 4,5 метара у неким областима. Епицентар земљотреса је био на око 200 километара југозападно од места Апиа, на дубини од 33 километра, саопштио је Амерички геофизички завод и Пацифички центар за упозорења на цунами. На архипелагу Самоа, кога чине независна држава Самоа и Америчка Самоа, живи укупно око 250.000 становника, наводи Би-Би-Си. Амерички председник Барак Обама прогласио је стање елементарне непогоде на Америчкој Самои, која је територија САД.

Представник Америчке Самое у САД Ени Фалеомаваега изјавио је да је начињена велика материјална штета и да је најтеже у областима које су само неколико метара изнад површине мора.

Он је додао да настрадали људи на Самои нису имали могућност да се спасу, јер је само неколико минута после снажног земљотреса уследио цунами.

„Тамо не постоји систем за упозоравање који би правовремено упозорио људе”

—додао је Фалеомаваега

Премијер Аустралије Кевин Руд је потврдио да су две држављанке Аустралије погинуле - шестогодишња девојчица и педесетогодишња жена.

Становници Самое су изјавили Радио Новом Зеланду да су цела села поплављена, а да су куће и возила збрисана.Очевици говоре о призорима уништења.

„Не постоји усправна грађевина. Сви смо се склонили на брда. Потребе људи су сада огромне”

—изјавио је један од очевидаца.

Извор[уреди]