Више од 100.000 људи у Банату пије лошу воду

Извор: Викиновости

17. мај 2013.
Банат/ Србија (Beta) - Више од 100.000 људи на територији Средњобанатског округа пије воду неодговарајућег квалитета и тај проблем се мора решити системски, саопштено је данас из Завода за јавно здравље Зрењанин.

Вода за пиће
Слика: Alex Anlicker.

У саопштењу се наводи да проблем није могуће решити изградњом такозваних „еко“ чесми или набавком појединачних уређаја за пречишћавање воде.

Колегијум Завода подсећа да је одлуком Покрајинске санитарне инспекције почетком 2004. године забрањена употреба воде за пиће и припрему хране у Зрењанину и околним насељима која користе централни водовод и где је доказана повећана концентрација арсена.

Тада је, наводе, на састанку Штаба за снабдевање водом за пиће, заузет став да се не користе „еко“ чесме као алтернативан начин водоснабдевања, а грађанима је саветовано да не набављају апарате и уређаје за пречишћавање воде.

Стручњаци су указали да је порекло пијаће воде Средњобанатског округа са дубина од око 60 до 130 метара, вода се дезинфикује хлорним препаратима и без пречишћавања дистрибуира потрошачима.

Сходно томе најчешћи разлози физичко–хемијске неисправности воде за пиће у том региону су неодговарајуће органолептичке особине, висока концентрације амонијака, одсуство хлора и повећана концентрација арсена.

Када је реч о води за пиће из јавних - „еко“ чесми, из Завода указују да у Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће не постоје предвиђене те чесме, већ само „природне воде затворених изворишта“, као што су природна врела и извори.

Због непостојања оптималног - прописаног надзора постоји могућност да дође до загађења воде микробиолошким, физичким, хемијским и другим чиниоцима, што би могло да представља опасност по здравље људи.

Колегијум Завода за јавно здравље указује да се на тржишту налази велики број разноликих кућних уређаја чија је моћ пречишћавања врло различита, али да не постоје прецизни стандарди и строги критеријуми које ти уређаји морају да испуњавају у погледу квалитета пречишћене воде, односно учесталости и обима контроле.

Они су упозорили и на чињеницу да се већ дужи низ година у насељима Средњобанатског округа врши недовољан број анализа квалитета воде, па је ради превентивног деловања на нивоу Округа неопходно увести континуирану контролу показатеља квалитета.

Извор[уреди]