Више десетина ухапшених у Марибору

Извор: Викиновости

4. децембар 2012.
Марибор/ Словенија (Beta) - Словеначка полиција ухапсила је у Марибору 60 људи, а у градској болници је задржано шест полицајаца и више учесника повредјених у демонстрација током којих је нанета и велика материјална штета.

Током демонстрација у понедељак увече у Марибору поразбијани су прозори на згради општине, излози радњи, неколико аутобуских станица, ватра је горела на тргу пред општином, а изгорело је и неколико контејнера за смеће.

Према оцени полиције, у јучерашњим протестима учествовало је око 8.000 људи, док организатори протеста на социјалним мрежама наводе да је учествовало преко 20.000 грађана Марибора.

На протестима који су у почетку протицали у миру, а затим прерасли у сукоб полиције и изгредника, демонстранти су тражили оставку градоначелника Франца Канглера кога грађани оптужују за корупцију.

У сукобима су изгредници користили запаљиве ракете, гранитне коцке и друга средства за уништавање, док је полиција употребила сузавац и физичку силу. Над градом је у време демонстрација кружио полицијски хеликоптер.

Извор[уреди]