Пређи на садржај

Викија прави претраживач заснован на доприносу корисника

Извор: Викиновости30. децембар 2006.

Џимбо Вејлс

Џими Вејлс, оснивач Википедије, заједно са Викија сервисом (раније "Вики сајтови") прави претраживач Интернета заснован на доприносу корисника. Он неће користити аутоматске уносе и рангирања као што користе данашњи претраживачи.

Доста ће се разликовати од осталих претраживача. Пошто креатори интернет презентација, како тврди Џимбо Вејлс, лако могу преварити аутоматизоване претраживаче, претраживач заснован на процјенама његових корисника ће био много ефикаснији.

"Google је добар за многе врсте претрага" рекао је Вејлс у интервјуу за британске дневне новине Тајмс, "али се у многим случајевима у резултатима претраге добију само глупости! Покушајте да тражите "Тампа хотели"" ("Tampa hotels", Тампа је туристички град у Флориди) "и неће добити баш ништа корисно".

Претраживач је заснован на пројекту "Wikiasari", али Вејлс је изјавио да се претраживач вјероватно неће звати тако и да име претраживача још није одлучено [1]. На search.wikia.com пише да пројекат није повезан ни са Википедијом ни са Амазоном, који је један од финансијера али није укључен у пројекат. Неки медији су јавили да се почетак рада претраживача очекује током 2007. године.

Извори[уреди]