Википедија слави 15. рођендан

Извор: Викиновости

13. јануар 2016.
Београд/ Србија (Викимедија Србије) - Википедија - највећа онлајн енциклопедија на свету коју свако може да уређује, 15. јануара обележиће пуних 15 година од настанка. Викимедија Србије прославиће овај јубилеј у петак, 15. јануара, у 18 сати, у канцеларији у Булевару краља Александра 20.

Wikipedia15 Animated Mark - Serbian Слика: Obsuser

Википедија је настала 2001. године као подршка Нупедији, енциклопедији коју су писали стручњаци. Сада њоме руководи непрофитна Задужбина Викимедија. Википедија тренутно има више од 37,9 милиона чланака, од чега је више од 5 милиона на верзији писаној енглеским језиком. Ову највећу енциклопедију у људској историји створило је више од 80 хиљада добровољаца широм света. Википедија је постала један од топ 10 сајтова на свету 2007. године, и једини непрофитни сајт у врху посећености - сваког месеца има више од 15 милијарди прегледа.

„Википедија преиспитује дефиницију знања“, каже оснивач Википедије Џими Вејлс. „Будући да свако може да је уређује, Википедија и други пројекти Викимедије показали су да знање може бити колаборативно, динамично и да сви треба да га стварају. Оно што је својевремено изгледало као невероватна идеја, прерасло је сва очекивања за ових 15 година, захваљујући стотинама хиљада добровољаца широм света који су то омогућили.“

Овим јубилејом не прославља се само рођендан Википедије, већ и сви пројекти, партнерства, догађаји и задовољства проистекла из стварања базе слободног знања. Викимедијина заједница уредника широм света организује забаве, конференције и друге догађаје како би заједно прославили овај значајан јубилеј.


Занимљиве чињенице о Википедији:

  • Просечној особи требало би више од 21 године да прочита Википедију на енглеском језику у целости (не узимајући никакве одморе и никада не спавајући).
  • Постоји скоро 2.000 ботова који на дневном нивоу олакшавају послове који се понављају.
  • Један од првих икада написаних чланака био је о обичној пудли. Данас страница на Википедији на енглеском језику за пудлу има више од 5.000 речи.
  • Други највише уређиван чланак на Википедији на енглеском језику свих времена је о професионалном рвању.
  • У Пољској постоји споменик Википедији.
  • Данас 28 процената људи на планети не зна за свет без Википедије.

Извор[уреди]