Пређи на садржај

Википедија на српском језику прославила 13. рођендан

Извор: Викиновости

18. фебруар 2016.
Београд/ Србија (Викимедија Србије) - Википедија на српском језику обележила је синоћ 13 година од настанка, окупљањем уредника у канцеларији Викимедије Србије у Београду.

Слика: Ivana Guslarevic

Пред бројним новинарским екипама, уредницима Википедије, волонтерима и другим гостима, обратили су се Горан Обрадовић, Филип Маљковић и Драган Сатарић, добровољци који су међу првима почели да стварају Википедију на српском језику.

Горан Обрадовић, некадашњи председник Викимедије Србије, рекао је да је Википедијанска заједница није савршена, као и наше друштво које је пуно подела. Али, узимајући у обзир скромне почетке и потенцијале, урађен је озбиљан посао. Википедија на српском језику постала је један од неформалних стубова културе и образовања.

Драган Сатарић, један од првих Википедијанаца, присетио се истовремене необавезности и посвећености коју су уредници имали на почетку стварања Википедије на српском језику. Дружења, састанци, али и проблеми док се Википедија није оформила били су саставни део њеног раста. Више од 330 хиљада чланака говори да је та посвећеност била вредна труда.

– Пре десет година нисам имао представу да ћемо имати 330 хиљада чланака и толико успеха и препознатљивости, рекао је Филип Маљковић, председник Викимедије Србије. Сада се труд улаже на развој софтвера који ће олакшати уређивање Википедије, а Визуелни уређивач се већ користи и на Википедији на српском језику, истакао је Маљковић.

Говорници су се сложили да је будућност Википедије у Вики Подацима, односно повезивању базе слободних података са њиховом употребом у чланцима. То ће омогућити лакше ажурирање, већу проверљивост података и информативност чланака. На прослави је емитован и краћи видео о настанку и развоју Википедије на српском језику, у коме су истакнута и мишљења активних уредника ове енциклопедије.

Окупљени су погледали и анкету са основцима који су одговарали на питање да ли знају за Википедију. Анкету је снимила и монтирала уредница Википедије Добрислава Ружић.

Извор[уреди]