Пређи на садржај

Википедија на српском објавила 150.000-ти чланак

Извор: Викиновости


150.000 чланака

20. новембар 2011.
(Викимедија) - Дана 20. новембра, у 5 часова и 32 минута, Википедија на српском језику добила је свој стопедесетхиљадити чланак. Јубиларни чланак је о Оскару Шиндлеру, познатом спасиоцу Јевреја током Другог светског рата (по коме је снимљен филм „Шиндлерова листа“), а његов аутор уредник који доприноси Википедији под псеудонимом Викивинд (Wikiwind).

Википедија је највећа и најсавременија енциклопедија на свету, са најбржим растом. Започета у јануару 2001, тренутно има преко седамнаест милиона чланака на преко 280 језика. Википедија добија око 500 милиона прегледа дневно, што је чини петим најпосећенијим сајтом на Интернету.

Википедија на српском језику је тренутно 28. Википедија по броју чланака и највећа на било ком јужнословенском језику, као и највећа енциклопедија на српском језику уопште. Википедија на српском језику има преко 500.000 прегледа дневно, што чини Википедију осмим најпосећенијим сајтом у Србији. До сто педесет хиљада чланака, што по количини текста одговара корпусу од шездесет одштампаних енциклопедијских томова, стигла је захваљујући седмогодишњем раду више хиљада својих уредника.

Занимљиво је да је Википедија на српском језику свој стохиљадити чланак добила такође 20. новембра 2009. године.

Задужбина Викимедија (енг. Wikimedia Foundation Inc.) је невладина и непрофитна организација са седиштем у Сан Франциску, Калифорнија, САД, посвећена расту, развоју и бесплатној дистрибуцији слободних, вишејезичких садржаја у целом свету. Задужбина Викимедија има огранке широм света, укључујући Француску, Немачку, Италију, Холандију, Пољску, Србију, Швајцарску и Тајван. Викимедија Србије је огранак Задужбине Викимедија у Србији. Најпознатији пројекат Задужбине Викимедија је Википедија, највећа енциклопедија у историји човечанства и један од десет најпосећенијих веб сајтова на свету.

Спољашње везе[уреди]

Извор[уреди]

  • Филип Маљковић [URL „Википедија на српском објавила стопедесетхиљадити чланак.”] serbia-internal-l@lists.wikimedia.org, 20. новембар 2011. (српски)