Пређи на садржај

Википедија, мајмуница и право на заборав

Извор: Викиновости
Макаки Селфи
Слика: Селфи.

11. август 2014.
Србија -  (Викимедија Србије) - Током протекле недеље, Задужбини Викимедије, организацији у чијем су власништву сервери где се складишти садржај са Википедије, стигло је, у само неколико дана, више десетина захтева да се из Гуглове претраге у европским земљама обришу одређени линкови који воде ка Википедији.

Ово се десило као резултат одлуке Европског суда, популарно назване „право на заборав“, а која је дефинисана као право појединца да затражи од претраживача на Интернету да се садржај о њима изостави из резултата претраге.

Одговор Задужбине Викимедије на овај захтев суда уследио је 6. августа, када су објавили став у коме снажно стају против оваквог начина имплементације тог закона. Због сузбијања права људи на приступ релевантним и неутралним информацијама највеће светске Интернет енциклопедије, овај закон се у потпуности коси са начелима Задужбине Викимедије.

„Пројекти Викимедије обезбеђују информативне, едукативне и историјске вредности целом свету. Садржај Википедије не сме бити скривен од корисника Интернета који траже истиниту и релевантну информацију“, написала је на блогу Задужбине Викимедије Лајла Третиков, извршна директорка ове организације.

Такође, протекле недеље, Викимедија је објавила свој први извештај о транспарентности, у коме наводи све захтеве од појединаца, организација и влада за брисањем садржаја, откривањем приватности корисника и захтеве који се односе на уклањање садржаја који је под строгом копирајт лиценцом. Више о извештају можете видети на овом линку: http://transparency.wikimedia.org/

  1. Monkeyselphie објашњење

Паралелно са овим, протекле недеље вики свет је задесио још један занимљив случај. Медији из разних делова света преносили су вест, а друштвене мреже су биле преплављене тзв. monkeyselphie фотографијама. Заправо, мајмуница се у целој причи нашла случајно.

Током 2011. године, фотограф Дејвид Слејтер је био на индонезијском острву Сулавеси где је фотографисао макаки мајмуне. У неком моменту, мајмуни су почели да истражују његову опрему и једна од њих је успела да направи чувени селфи.

Још тада, фотографија је кружила медијима и ускоро је доспела на сајт Викимедијине мултимедијалне базе датотека под слободним лиценцама, тзв. Оставу (Wikimedia Commons), где је под лиценцом наведено да је реч о јавном власништву. Објашњење за ово налази се у чињеници да фотографија не може да подлеже ауторским правима јер њима, према америчком закону где се налазе сервери Оставе, не подлеже нико сем људских бића. С обзиром на то да је мајмуница фотографисала сама себе, та фотографија није ничије власништво и налази се у јавном домену.

Међутим, фотограф Слејтер је сматрао да он има ауторска права на фотографију и тражио је да буде уклоњена са сајта где су фотографије под слободним лиценцама.

Заједница окупљена око организације Викимедије и Википедије уопште, је, већ поменутих дана, одбила ово да уради, те се тренутно се у свету води озбиљан спор који надмашује границе фотографије мајмунице и залази у срж и филозофију ауторских права и њихове флексибилности. Википедија и сви други пројекти Задужбине Викимедије, функционишу по врло флексибилним тзв. копилефт лиценцама. Ове лиценце подразумевају да свако може да ради ремикс или прераду, као и комерцијално да користи одређено дело, уз услов да се наводи име аутора и да се лиценца у даљим итерацијама не мења.

Ова фотографије мајмунице је до сада већ обишла свет и изазвала велике контроверзе, те је успела да замагли и врло битну одлуку Задужбине Викимедије поменуту на почетку текста. Међутим, кроз оба ова догађаја, укључујући и објављену Политику транспарентности, можемо закључити да се Википедија и организација која стоји иза ње у овом тренутку суочавају са врло битним изазовима: који је најбољи начин да се на пут цензури и како одбранити значај слободних, копилефт лиценци.

Битност ових питања односи се на саму срж функционисања највеће Интернет енциклопедије на свету, те ако желимо имати знање доступно свима, важно је да се одупремо свим покушајима да се оно наруши. И да сачувамо мајмуницу у јавном домену!

Извор[уреди]