Викиновости:Политика приватности

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ову верзију Политике приватности је Одбор повереника одобрио у јуну 2006. године. Расправа и предлагање измена су добродошли на страни за разговор на Мети (на енглеском).
Захтева се да се ово обавештење преведе и повеже из подножја (MediaWiki:Copyright) сваке стране.

Преглед

Ако само читате садржај страница Викимедијиних пројеката, не сакупља се више информација него што се обично сакупља у логовима сервера на интернет страницама уопште.

Ако доприносите Викимедијиним пројектима, ви објављујете сваку реч свог доприноса јавно. Ако нештo напишете, претпоставите да ће то бити чувано вечно. Ово укључује чланке, корисничке стране, и странице за разговор. Неки ограничени изузеци су описани ниже.

Објављивање на викију и јавни подаци

Проста посета веб страници не открива ваш идентитет јавности (али погледајте поверљиво бележење ниже).

Када измените било коју страницу на викију, ви објављујете документ. Ово је јавни чин, и ви сте идентификовани јавно са том изменом као њен аутор.

Идентификација аутора

Када објављујете страницу на викију, можете бити пријављени или непријављени.

Ако сте пријављени, бићете идентификовани по свом корисничком имену. Ово може бити ваше право име ако тако одлучите, или можете изабрати да објављујете под псеудонимом, које год корисничко име сте изабрали када сте стварали свој кориснички налог.

Ако нисте пријављени, бићете идентификовани преко своје мрежне ИП адресе. Ово је низ од четири броја који идентификује интернет адресу са које приступате викију. У зависности од ваше конекције, овај број се може пратити до великог интернет провајдера, или посебно до ваше школе, радног места, или куће. Може бити могуће да се порекло ове ИП адресе користи у спрези са интересовањима која изражавате имплицитно или експлицитно при мењању чланака, да би се идентификовали чак и приватни појединци.

Мотивисаном појединцу може бити било тешко или лако да повеже вашу ИП адресу са вашим стварним идентитетом. Стога, ако сте веома забринути за своју приватност, можете пожелети да се пријављујете и објављујете под псеудонимом.

Када користите псеудоним, ваша ИП адреса неће бити доступна јавности, осим у случају злоупотребе, укључујући и вандализовање вики странице од стране вас или другог корисника са истом ИП адресом. У свим случајевима, ваша ИП адреса ће бити ускладиштена на вики серверима и видљива администраторима Викимедијиних сервера и корисницима којима је дат чекјузер приступ. Ваша ИП адреса и њена повезаност са било којим корисничким именом које је користи могу бити објављени под одређеним околностима (види ниже).

Ако користите сервер за пошту (mail server) ваше фирме од куће, или телекомутирате и користите ДСЛ или кабловску интернет везу, вероватно је вашем послодавцу врло лако да идентификује вашу ИП адресу и пронађе све ваше доприносе Викимедијиним пројектима са те адресе. У том случају, коришћење корисничког имена је бољи начин да очување своју приватност. Међутим, немојте заборавити да се откачите након коришћења псеудонима, да би избегли да омогућите другима да се користе вашим идентитетом.

Колачићи (cookies)

Вики ће сваки пут када посетите сајт поставити привремени колачић сесије (PHPSESSID). Ако не желите да се икада пријавите, можете да одбијете овај колачић, али без њега се не можете пријавити. Он ће бити обрисан након што затворите сесију у вашем прегледачу.

Да би се избегло уношење вашег корисничког имена (или лозинке) приликом ваше следеће посете, може бити послато више колачића када се пријавите. Они трају до 30 дана. Ако користите јавну машину и не желите да своје корисничко име изложите будућим корисницима машине, можете да очистите колачиће (у том случају, очистите и кеш прегледача).

Лозинке

Многи аспекти интеракција у заједници код Викимедијиних пројеката зависе од репутације и поштовања које се гради кроз историју поштованих доприноса. Корисничке лозинке су једина гаранција интегритета корисникове историје измена. Сви корисници се подстичу да користе снажне лозинке, и да их никада не деле. Нико не сме свесно да изложи лозинку другог корисника јавном увиду било директно било индиректно.

Поверљиво бележење

Сваки пут када посетите веб страну, ви шаљете пуно информација ка веб серверу. Већина веб сервера рутински одржава дневник приступа са делом ових информација, који (дневник) може бити коришћен да би се стекла општа слика о томе које су стране популарне, који сајтови повезују ка овом, као и које мрежне прегледаче људи користе. Намера Викимедијиних пројеката није да користи ове информације да би пратила редовне кориснике.

Ови дневници се користе за израду страна са статистикама сајта; сирови подаци из дневника се не објављују јавно, и обично се одбацују после отприлике две недеље.

Следи пример шта се бележи за један преглед стране:

64.164.82.142 - - [21/Oct/2003:02:03:19 +0000]
"GET /wiki/draft_privacy_policy HTTP/1.1" 200 18084
"http://en.wikipedia.org/wiki/Wikimedia_projects:Village_pump"
"Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X; en-us) AppleWebKit/85.7 (KHTML, like Gecko) Safari/85.5"

Девелопери могу да прегледају податке у дневнику у току решавања техничких проблема, при праћењу безобразних веб паука који загушују сајт. ИП адресе корисника добављене било из ових дневника или из записа у базама се често користе за повезивање корисничких имена и мрежних адреса измена при истрагама злоупотреба викија, укључујући и истраге о претпостављеној употреби злонамерних „крпених лутака“ (ен. "sockpuppet"; вишеструки налози), вандализму, малтретирању/узнемиравању других корисника и ометања викија.

Политика објављивања података изведених их дневника

Политика је Викимедије да подаци који идентификују појединце а који су сакупљени у дневницима сервера или кроз записе у базама путем чекјузер особине, могу бити објављивани од стране администратора система или чекјузера у следећим случајевима:

 1. Као одговор на ваљан судски позив или други обавезујући захтев органа власти.
 2. Уз дозволу корисника на кога се односе.
 3. председавајућем Задужбине Викимедија, његовом/њеном правном заступнику или ономе кога он(а) одреди, када је неопходно ради поступања у истрази по жалби на злоупотребу.
 4. Где се подаци односе на прегледе страна које је направио паук или бот и њихово објављивање је неопходно да би се илустровали или разрешили технички проблеми.
 5. Где је корисник вандализовао чланке или се упорно понашао на деструктиван начин, подаци се могу објавити да би се помогло у циљању ИП блокова или да би се помогло у уобличавању жалбе одговарајућим добављачима интернет услуга (Internet Service Providers)
 6. Где је оправдано неопходно заштитити права, имовину или сигурност Задужбине Викимедија, њених корисника или јавности.

Политика Викимедије не дозвољава јавну дистрибуцију таквих информација ни под којим околностима, сем оних горе наведених.

Дељење информација са трећим странама

Осим где је другачије наведено, сав текст предат Викимедији је доступан за даљу употребу под условима ГНУ-ове ЛСД, осим код Викиновости, где је текст доступан под Криејтив Комонс лиценцом.

Викимедија неће продавати нити делити приватне информације, као што су адресе е-поште, са трећим лицима, осим ако се ви не сложите да се те информације објаве, или ако закон захтева објављивање тих информација.

Сигурност информација

Задужбина Викимедија не даје гаранције против неовлашћеног приступа било којим информацијама које дате. Ове информације могу бити доступне свакоме са приступом серверима. Делимичан списак тих особа можете видети на списку девелопера.

Е-пошта, листе слања и IRC

Е-пошта

У вашим Подешавањима можете да упишете и своју адресу е-поште. То омогућава другим пријављеним корисницима да вам кроз вики шаљу е-писма. Ваша адреса им неће бити откривена, осим ако им одговорите, или неки сервер одбије (bounce) то е-писмо. Адресе е-поште Задужбина Викимедија може да искористи за комуникацију са корисницима у широј размери.

Ако не пружите своју адресу е-поште, нећете бити у могућности да поново поставите своју лозинку, ако је заборавите. Можете међутим да контактирате неког од Викимедијиних девелопера да у ваша подешавања унесе нову адресу е-поште.

Ако желите да спречите да се она употребљава, у сваком тренутку можете да уклоните своју адресу е-поште из ваших подешавања.

Листе слања (mailing lists)

Ако се пријавите на неку од листи слања пројекта, ваша адреса ће бити изложена осталим пријављенима. Архиве већине Викимедијиних листа слања су јавне и ваша адреса се може наћи наведена у поруци. Архиве су такође архивиране и на Gmane-у. Писма се обично не бришу нити мењају, али у екстремним случајевима и то се може десити.

Адресе е-поште за информације

Неке адресе е-поште (видите ниже) прослеђују пошту тиму добровољаца којима је заједница поверила употребу система карата (ticket system) OTRS да прегледа захтеве и одговара на њих. Писмо послато систему није јавно видљиво, али је видљиво овој групи Викимедијиних добровољаца. Слањем писма на једну од ових адреса ваша адреса може постати јавна унутар ове групе. Tим система карата може да расправља о садржају вашег писма са другим сарадницима, не би ли што боље одговорио на ваш упит.

Адресе које су усмерене на систем карата су:

 • info-de НА wikipedia ТАЧКА org
 • info-en НА wikipedia ТАЧКА org
 • info-es НА wikipedia ТАЧКА org
 • info-fr НА wikipedia ТАЧКА org
 • info-it НА wikipedia ТАЧКА org
 • info-nl НА wikipedia ТАЧКА org
 • info-pl НА wikipedia ТАЧКА org

Писма на адресу board НА wikimedia ТАЧКА org или на приватне адресе чланова одбора такође могу бити прослеђене OTRS тиму.

IRC

IRC канали званично нису део Викимедијиног домена. Вашим учешћем на IRC каналу, ваша ИП адреса ће бити изложена другим учесницима. Различити канали имају различите политике о томе да ли се дневници са њих могу објављивати.

Подаци о корисницима

Подаци о корисницима као што су времена у која су уређивали и број измена које су начинили су јавно доступни кроз списак „прилога корисника“ а повремено и у збирном облику, објављени од стране других корисника.

Уклањање корисничких налога

Једном начињени, кориснички налози неће бити уклоњени. Може бити могуће изменити корисничко име (зависно од политике вашег локалног викија). Задужбина Викимедија не гарантује да ће корисничко име бити измењено на захтев.

Да ли ће се одређени подаци о кориснику обрисати зависи од политике брисања пројекта који садржи те информације.

Брисање садржаја

Брисање текста са Викимедијиних пројеката га не уклања заправо. У обичним чланцима, било ко може да погледа ранију верзију и види шта је тамо писало. Ако се чланак „обрише“, било који корисник са „администраторским“ приступом викију, што значи свако скоро свако коме се верује да неће злоупотребити своју способност брисања, може да види шта је било обрисано. Податке могу трајно да обришу особе које имају приступ серверима, али не постоје гаранције да ће се то и десити, сем када је у питању одговор на правне радње.