Викиновости:Корисници

Извор: Викиновости

На Викиновостима постоји више корисничких група, које имају различите нивое приступа.

Корисник који је блокиран не може да уређује странице, без обзира којој групи припадао.

Анонимни корисници[уреди]

За више информација погледајте Викиновости:Корисници/Непознати корисници

Корисници који нису направили налог или се нису пријавили могу да уређују странице које нису закључане или полу-закључане. Морају да попуне CAPTCHA ако желе да направе измену која укључује додавање једне или више спољашњих веза. Ови корисници не могу да шаљу слике.

Нови корисници[уреди]

Нови корисници су регистровани налози који су стари мање од 4 дана. Поред ограничења која имају анонимни корисници, нови корисници могу да користе корисничка подешавања и шаљу е-пошту другим корисницима.

Аутоматски потврђени корисници[уреди]

Овде спадају корисници чији је налог стар више од 4 дана. Поред горе дефинисаних могућности, ови корисници могу да шаљу слике, могу да премештају странице и уређују полу-заштићене странице.

Ботови[уреди]

За више информација погледајте Викиновости:Ботови

Доприноси корисника који имају „бот“ корисничку групу не приказују се у скорашњих измена или списковима надгледања оним корисницима који нису одабрали да прате такве измене.

Враћачи[уреди]

За више информација погледајте Википедија:Враћач

Поред могућности које имају аутоматски потврђени корисници, „враћачи“ могу да враћају измене кликом на само један линк.

Патролери[уреди]

За више информација погледајте Викиновости:Патролирање

Поред могућности које имају аутоматски потврђени корисници, „патролери“ могу да означавају измене патролираним.

Аутоматски патролисани[уреди]

Поред могућности које имају аутоматски потврђени корисници, „аутоматски патролисаним корисницима“ измене су аутоматски означене као патролисане.

Трансвики увозници[уреди]

Поред могућности које имају аутоматски потврђени корисници, „трансвики увозницима“ је омогућено да увозе странице са других вики пројеката.

Увозници[уреди]

Поред могућности које имају аутоматски потврђени корисници, „увозницима“ је омогућено да увозе странице слањем XML фајла.

Администратори[уреди]

За више информација погледајте Викиновости:Администратори

Поред могућности које имају аутоматски потврђени корисници, „администратори“ могу да блокирају и деблокирају кориснике, бришу и враћају странице, закључавају и откључавају странице, уређују заштићене стране, мењају поруке интерфејса, гледају обрисане стране и имају приступ одређеним посебним страницама.

Бирократе[уреди]

За више информација погледајте Викиновости:Бирократе

Бирократе“ могу да дају и одузимају одређена овлашћења корисницима. Наиме, бирократе могу да постављају остале кориснике за администраторе и бирократе, али не могу да уклањају та права. Међутим, могу да постављају, а и да одузимају права „ботова“, „враћача“, „патролера“ и „аутоматски патролисаних“. Такође могу и да преимењују кориснике.

Брисачи ревизија[уреди]

Брисачи ревизија“ могу да заувек сакрију поједине ревизије страница од свих корисника, укључујући и администраторе, као и да гледају историју претходних брисања ревизија.

Чекјузери[уреди]

За више информација погледајте Викиновости:Чекјузер

Чекјузери“ могу да виде ИП адресе које користи одређени кориснички налог, затим све корисничке налоге којима се приступа са одређене ИП адресе, као и да виде историју претходних провера.

Изборна комисија[уреди]

Корисници који се налазе у „изборној комисији“ (енг. boardvote) могу да приступају посебном интерфејсу приликом избора за Викимедијин одбор старатеља.

Стјуарди[уреди]

Стјуарди“ могу да дају и одузимају корисничка права било ком кориснику на било ком викију у оквиру Викимедија Задужбине. Такви корисници постоје само на мети. То раде, генерално, само на пројектима где не постоји корисник који би то могао да уради. Ово укључује давање администраторских права на викијима који немају бирократе, као и уклањање администраторских и бирократских права. Историја таквих акција може да се нађе на meta:Special:Log/rights.

Програмери[уреди]

За више информација погледајте Викиновости:Програмери

Програмер“ је застарела корисничка група која се све мање користи. Некада се користила за означавање корисника који учествују у развоју МедијаВики софтвера, на којем раде Викимедијини пројекти.

Види још[уреди]