Викиновости:Извори

Извор: Викиновости

Извори за писање вести

Основни извори[уреди]

  • Бетине вести не треба додавати ручно, пошто се додају аутоматски. Имамо одобрење од Бете да преузимамо њихове вести са сајта.
  • Глас Америке има сервис на српском. Ове вести су често пропагандног садржаја, тако да их треба бирати, а често и макар уклањати очигледне пропагандне делове из текста. Вести Гласа Америке су у јавном власништву, што значи да их можемо слободно користити. Какогод, зарад нашег кредибилитета, потребно је наводити извор.
  • Текући догађаји са енглеске Википедије су врло добар метод за преглед најважнијих догађаја у свету. Овде треба имати на уму да догађаји често могу бити претрпани унутрашњом политиком САД и сл., па то треба филтрирати. Уз сваку кратку вест постоји и извор. Довољно је превести/препричати са (углавном) енглеског првих неколико параграфа из извора; наравно, уз навођење истог.
  • Aktuelno|net је агрегатор вести са великим бројем основних извора на српском. Овде је могуће одабрати вести које нису још објављене у сервису, потребно је наводити извор, а дозвољено је објавити основну информацију о вести која се појављује и на самом агрегатору вести. Вести су преузете преко РСС технологије, где је аутор вести ограничио који део вести слободно уступа уз навођење извора.
  • Vesti.rs је агрегатор вести са великим бројем основних извора на српском. Овде је могуће одабрати вести које нису још објављене у сервису, потребно је наводити извор, а дозвољено је објавити основну информацију о вести која се појављује и на самом агрегатору вести. Вести су преузете преко РСС технологије, где је аутор вести ограничио који део вести слободно уступа уз навођење извора.
  • Naslovi.net је агрегатор вести са великим бројем основних извора на српском. Овде је могуће одабрати вести које нису још објављене у сервису, потребно је наводити извор, а дозвољено је објавити основну информацију о вести која се појављује и на самом агрегатору вести. Вести су преузете преко РСС технологије, где је аутор вести ограничио који део вести слободно уступа уз навођење извора.
  • (овде додати друге важне изворе)

Остали извори[уреди]

Можете, наравно, користити и друге изворе. Неке важне можете додати испод.

  • PRObjave.com је сервис за дистрибуцију саопштења за јавност. Сва објављена саопштења је могуће пренети у целости, обзиром да су аутори саопштења дали дозволу за њихово слободно преузимање. Да би се саопштење са овог сервиса преузело у целости, потребна је бесплатна регистрација, а без регистрације комплетна саопштења се могу пронаћи преко агрегатора вести на српском језику (Могуће је и аутоматско преузимање комплетних саопштења).