Пређи на садржај

Викимедија задужбина један од Пионира технологије

Извор: Викиновости


29. новембар 2007.
Женева/ Швајцарска Од рекордног броја пријава и 273 номинација, Светски економски форум (World Economic Forum, WEF) је одабрао Викимедија задужбину као једног од Пионира технологије 2008. године. 38 других организација или компанија такође су одабрани као пионири.

"Пионири технологије су компаније које су препознате да развијају и примењују високо трансформационе и иновативне технологије на пољима енергетике, биотехнологије и здравства и информационих технологија", наводи се у саопштењу Форума.

Викимедија задужбина је изабрана делом због способности да пружи слободно знање настало заједничким радом које људи шире по целом свету, као и због учешћа у "развоју технолошких иновација које мењају живот" са "потенцијалом за дугорочни значај за бизнис и друштво, приказујући визионарско вођство и имајући технологију која се доказала", чиме се односи на Википедију, Викиновости, Викиверзитет и Оставу.

"Част нам је што је Викимедија задужбина одабрана као пионир технологије. Међутим, морам да нагласим да је сама корпорација само делом заслужна за наш задивљујући успех у развоју и примени високо трансформационих и иновативних технологија на пољу информатике. Право признање иде хиљадама Викимедијанаца, уредницима и програмерима МедијаВикија, широм света, који су били извор и дух наших пројеката у протеклих седам година. Награда заиста иде њима", рекла је председавајућа одбора повереника задужбине, Флоранс Девуар.

"Ова номинација је подсетник на запањујуће ствари које људи могу да постигну када раде заједно и позитивно. То је, такође, инспирација која нам је потребна да наставимо да подстичемо грађане широм света да деле целокупно људско знање. Дозволите ми да искористим ову прилику да кажем ово свима који су веома напорно радили како би учинили Википедију и друге Викимедијине пројекте тако вреднима: хвала вам", додала је Девуар.

Сви пројекти су засновани на заједничком раду, што значи да било ко било где на свету може да допринесе неком пројекту.

Википедија је бесплатна и слободна енциклопедија базирана на интернету, доступна на скоро 260 језика. За сада је то највећа интернет енциклопедија која стално расте. Такође је и један од 10 најпосећенијих сајтова на светској мрежи. Викиновости, лансиране крајем 2004. године, једини су извор вести ослобођен од мишљења и доступне су на 21 различитом језику. Викиновости такође имају сопствени процес акредитације и "у сваком тренутку теже да поштују политику коришћења неутралне тачке гледишта, осигуравајући тиме да је извештавање што је мање могуће пристрасно."

Викимедијина остава је база података слободних медија фајлова којој свако може да допринесе. Остава такође садржи и низ слободних звучних и видео фајлова које можете да мењате.

На крају је, али никако без значаја, Викиверзитет, који је "заједница намењена прављењу и употреби слободног материјала за учење и остале активности.[1] Викиверзитет је вишедимензиона друштвена организација посвећена учењу, подучавању, истраживању и услузи."

Међу неким од предуслова да компанија буде квалификована или номинована као пионир технологије, налазе се услови као што су "иновативне технологије, потенцијал за значај за друштво, раст и одрживост, доказ о концепту, вођство и статус који значи да организација не може већ бити члан Форума или повезана са њим."

"Прављењем партнерстава са најбољим мозговима и најбољим идејама на свету, организације могу да испоруче иновацију брзином живота својих купаца. Пионири технологије 2008. ће створити велика иновациона партнерства за било коју организацију која одлучи да се бави бизнисом за њих", рекао је званичник за технологију, Мат Брос.

Победнике је изабрао панел технолошких експерата из WEF.

Између осталих организација или компанија које су добиле ово признање, ту су 23andMe.com, NuLens Ltd., RainDance Technologies, Cima NanoTech Inc. и Silver Spring Networks. Компаније долазе из Сједињених Држава, Израела, Уједињеног Краљевства, Шведске, Швајцарске, Канаде, Француске, Немачке, Индије, Холандије и Русије.

WEF, основан 1971. године, ради на међународном и независном нивоу и "посвећен је побољшању стања у свету, стварајући партнерства међу лидерима како би се обликовали глобални, регионални и индустријски планови."

47 других компанија и организација постали су пионири за 2007. годину.

Извор[уреди]