Викимедија Србије расписала конкурс за финансирање пројеката

Извор: Викиновости

22. фебруар 2016.
Београд/ Србија (Викимедија Србије) - Викимедија Србије расписује конкурс за финансирање пројеката који доприносе стварању и ширењу слободног знања. Конкурс је замишљен као инкубатор добрих идеја и посвећен је мањим пројектима, који могу бити преточени у дугорочну сарадњу. Пријаве су отворене од 22. фебруара до 22. марта 2016. године.

Слика: PiRSquared17, Rillke

Википедија, Викикњиге, Викиречник, Викизворник, Викиновости, Викицитат, Викиверзитет, неки су од пројеката су које реализује Задужбина Викимедија са циљем промоције и подржавања стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја искључиво на непрофитан начин. Наша мисија је да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Викимедија Србије, поред подршке развоју Википедије на српском језику, кроз рад на другим Викимедијиним пројектима, ради на ослобађању и дигитализацији културно-историјских садржаја, сакупљању фотографија и другог мултимедијалног садржаја, односно промовисању идеје о сакупљању и дељењу слободног знања. Кроз сарадњу са факултетима и школама средњег образовања обогаћује се Википедија, са институцијама културе ради се на доприносу повећања броја квалитетних датотека на Викимедијиној остави. Реализују се и фото-такмичења, кампови, радионице, такмичења у писању чланака…

Кроз нови циклус финансирања пројеката Викимедија жели да укључи појединце и удружења у стварање историје. Конкурс је намењен мањим пројектима (горња граница је 500 евра по пројекту), који могу бити преточени у дугорочне пројекте са већим обимом финансирања. Пројекти који ће добити финансијску подршку морају се тицати слободног знања, а резултати морају бити објављени под неком од слободних лиценци.

Пројекти се пријављују попуњавањем обрасца за предлог пројекта, који се потом шаље на мејл адресу: grants@vikimedija.org.

Временски оквир реализације:

  • 22. 2. 2016.
Слање позива за прикупљање предлога пројеката.
  • 22. 3. 2016.
Завршетак пријава и почетак селекције.
  • 1. 4. 2016.
Први круг селекције.
  • 15. 4. 2016.
Коначна одлука о пројектима који ће бити финансирани.
  • 18. 4. 2016.
Почетак реализације пројеката.
  • 31. 10. 2016.
Завршетак реализације пројеката и почетак писања завршних извештаја.
  • 30. 11. 2016.
Крајњи рок за достављање завршних извештаја.


Извор[уреди]