Већина посланика подржава Маријин закон

Извор: Викиновости


27. март 2013.
Србија -  (Beta) - Већина посланика Скупштине Србије подржаће доношење закона који предвидја полицијски надзор за силоватеље и педофиле после издржане затворске казне, а као највећи недостатак у предлогу тог закона наводе то што није јасно дефинисано да сексуално насиље не може да застари.

Поједини посланици сматрају да би најбоље решење за спречавање сексуалног злостављања деце било увођење мере хемијске кастрације.

Говорећи о Маријином закону, посланик Либерално демократске партије Бојан Ђурић је казао да није решено питање застарелости злочина педофила и да је ЛДП предложио амандман у вези с тим.

Посланица Нове Србије Дубравка Филиповски је казала да се Маријиним законом штите сви малолетници у Србији и да подстицајне мере из тог предлога показују да је Србија хумано друштво.

„Сматрам да ће тај закон бити потпун кад се укине застаревање сексуалног деликта“, навела је Филиповски.

Посланица Олгица Батић из посланичке групе Српски покрет обнове и Демохришћанска странка Србије поново је истакла да се D H S S одувек залагао за уводјење мере безбедности путем хемијске кастрације.

„Сматрамо да је то нешто што је нужно. Имате и европске земље које су предвиделе хемијску кастрацију која може бити добровољна, а може бити и обавезна“, рекла је Батићева.

Према њеним речима, европске земље које су имали највише проблема с педофилима и силоватељима имплементирале су обавезну хемијску кастрацију.

„Чешка је до 2012. године применила хемијску кастрацију на 24 педофила, имате и Пољску, Молдавију, Естонију и Русију у којој се обавезна хемијска кастрација примењује од 2012. године на предлог Дмитрија Медведева“, казала је Батић

Она је навела да ће ДХСС остати при ставу да је хемијска кастрација неопходна и додала да је сигурна да ће таква мера кад-тад бити уведена у кривично законодавство.

Посланица Савеза војвођанских Мађара Елвира Ковач истакла је да СВМ подржава Маријин закон и додала да је питање превенције најзначајније.

„Коначно смо се пробудили и постали свесни да ко једном учини такво кривично дело неће се либити да то учини поново. Ово је један велики корак и СВМ ће то подржати“, казала је Ковачева.

Посланица Социјалистичке партије Србије Мирјана Драгаш рекла је да ће СПС подржати закон који предвидја полицијски надзор за силоватеље и педофиле после издржане затворске казне како би се обезбедила већа заштите деце од свих облика насиља.

Драгашева је рекла да би питање увођења хемијске кастрације требало да се разматра кроз тежину казне кривичног дела и да би било најбоље да правници одреде те мере.

Предлог закона о посебним мерама за спречавање кривичних дела против полне слободе у јавности је познат и као „Маријин закон“, по девојчици Марији из Новог Сада коју је пре три године силовао и убио један педофил.

Маријин отац Слободан Јовановић покренуо је као грађанин кампању да се донесе тај закон.

Извор[уреди]