Вештачка шака која осећа додир

Извор: Викиновости20. октобар 2009.

Стокхолм / Шведска (РТС) Група италијанских и шведских научника развила је прву вештачку шаку која, баш као и права, може да осети додир. Вештачку шаку покрећу четири мотора, а њен рад контролише се из мозга, без грчења мишића.

Робину Аф Екестаму,двадесетдвогодишњем Швеђанину, лекари су пре неколико година ампутирали део десне руке како би зауставили ширење рака. Након тога уграђена му је протеза са којом није могао да обавља свакодневне послове. Данас, неколико година касније добио је вештачку шаку која повезује нервне завршеткеи 40 микро електронских сензора на самој шаци.

То је сјајно. Имам осећај који нисам имао веома дуго. Ако неки предмет чврсто зграбим, могу да га осетим прстима што је чудно јер их ја немам. То је фантастично!

—Робин Аф Екестам

„Вештачка рука имаће повратни ефекат, јер ће омогућити пацијенту да осети шта се догађа у спољном свету кроз додир. Баш као и права рука", објашњава Кристијан Кипријани, италијански научник који је био део тима који је развио ову протезу.

Научници који раде на протезама поставили су себи наредни циљ. То је стварање трајне замене за удове, која би била хируршки припојена за тело.

Извор[уреди]