Пређи на садржај

Вехабије безбедносни изазов за Црну Гору

Извор: Викиновости


14. новембар 2011.
Подгорица-  (Beta) - Одбор Скупштине Црне Горе за безбедност и одбрану закључио је у понедељак да вехабије представљају безбедосни изазов и да тајна полиција са несмањеном посвећеношћу треба да надзире деловање овог радикалног исламског покрета у Црној Гори.

„Одбор сматра неопходним да Агенција за националну безбедност са несмањеном посвећеношћу и ангажовањем треба да настави сагледавање овог феномена са безбедносног аспекта у циљу адекватног одговора на овај безбедносни изазов. Агенција треба да настави интензивну и садржајну међународну сарадњу“, саопштио је након седнице одбора затворене за јавност закључке тог тела његов члан Мевлудин Нухоџић.

Директор АНБ Владан Јоковић обавестио је чланове одбора да вехабијске групе у Црној Гори немају финансијску подршку припадника организованог криминала, саопштио је Нухоџић.

Према ранијим полицијским проценама, у Црној Гори делује најмање 150 вехабија на североистоку земље, крај границе са Србијом - према Косову, и границе са Албанијом.

Тајна полиција од 2005. године прати активности вехабија и организацију и у једном јавности доступном извештају од пре неколико година је констатовано да су они повезани са истомишљеницима из иностранства.

Извор[уреди]