Ветрењаче у Панчеву

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу14. мај 2009.

Енергија на ветар

Панчево/ Србија (Beta/Mondo) Челници града Панчева потписали су у четвртак са представницима фирме "Velpuri wind energi" протокол о изградњи ветрењача за производњу електричне енергије, вредности 200 милиона евра.

Директор те фирме Миодраг Обрадовић изјавио је, након потписивања протокола, да је Панчево међу првим градовима препознало значај обновљивих видова енергије и да тај пројекат, поред еколошког и енергетског, има и економски значај јер би за производњу ветрењача требало да се ангажују панчевачке компаније.

"Знате и сами шта се дешава са индустријом и привредом Панчева и зато сматрамо да постоје људски ресурси који ће помоћи да се поједини елементи ветроагрегата производе овде", рекао је Обрадовић.

Шездесет ветрењача ће бити изграђено поред пута Долово-Ковин код Панчева и биће прикачене на електро мрежу.

Њихова висина биће 100 метара а ширина лопатица 46 метара, додао је директор фирме "Велпури винд енерџи".

Заменик градоначелника Душан Мрвош изјавио је да је по закону Електропривреда Србије дужна да енергију произведену обновљивим изворима прими у систем, али да проблем представљају подзаконски акти којима тренутно није дефинисана откупна цена те електричне енергије.

"Ради се на том правилнику и на стимулативним ценама и то ће бити готово на лето, тако да не постоји разлог да не почнемо са изградњом ветропарка", рекао је Мрвош.

Најављено је да ће изградња ветрењача почети почетком наредне године.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg