Венчани листови за 18.000 евра

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. март 2012.
Берлин-  (Beta) - У заједничкој акцији полиције Аустрије, Немачке и Србије ухваћени су припадници вишечлане групе која је годинама обезбеђивала лажне венчане листове и тиме неосноване дозволе боравка у земљама Европске уније (ЕУ) за грађане Србије.

По писању немачког листа Зидојче цајтунг, техника „бизниса“ је била да чланови групе „ангажују“ жене бескућнице по Аустрији, које су често биле и зависне од дрога или се бавиле проституцијом, да се формално удају за мушкарце из Србије на основу чега су они онда добијали дозволу за боравак у Аустрији.

Многи од њих су се потом фиктивно запољшавали у фирми за чишћење у Минхену, која је постојала само на папиру и припадала такође члановима исте групе, и пријављивали своје боравиште у том граду.

Разлог томе је што придошлице са обезбеђеним послом, добијају дозволу боравка не само на две, већ на пет година. Превару су најпре уочили управо запослени у уреду за пријављивање у Минхену питајући се где живе наводне супруге људи из Србије, листом ожењених Аустријанкама. Од грађана Србије који су желели да по сваку цену добију папире у земљама ЕУ, чланови групе, коју су чинила два брата, син једног од њих и даљи рођаци, наплаћивали су и до 18.000 евра.

По наводима листа људима у Србији нудили су „каталоге“ са сликама жена, могућим „кандидаткињама“ за удају. Оне су потом одвођене у Србију да би потписале документе о удаји често не разумевајући ниједну реч садржаја. Делимично су од њих узимани и само лични документи и на основу њих фалсификовани венчани листови.

При томе, најчешће те жене нису чак ни добијале новац који су им чланови банде обећавали за „услугу“, навео је за Зидојче цајтунг главни истражитељ полиције у Бечу Роберт Штоц.

Према наводима полиције, истрага протиче изузетно споро и тешко, јер власти сада желе да провере све бракове склопљене између држављана Србије и Аустријанки од 2007. године. До сада је већ утврђено да је 71 тако склопљени брак био лажан. Против свих је покренут истражни поступак, 17 особа је већ осуђено на новчане или затворске казне.

Сам процес протиће веома споро а као главни разлог томе је могућност пријаве у било којој општини било где у Немачкој.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg